Soon..

Snart tillbaka till verkligheten. Det har varit 12 underbara veckor hemma i Malmö, och jag är fortfarande chockad över att 12 veckor verkligen är borta.. bara sådär..
Jag åker tillbaka till Gdansk på onsdag, och trots att jag saknar livet där och alla mina vänner så kommer det att bli sjukt svårt att lämna Malmö. Tanken av att inte få träffa min familj och mina vänner, att inte kunna äta och fika med dem, att veta att ALLA är på lilla torg och umgås medans jag sitter framför mina böcker.. Den tanken skrämmer mig.
Shit blir ledsen bara jag tänker på det. Att vara hemma i 12 veckor får en att glömma bort livet i Gdansk. Det är svårt för mig att verkligen förstå att jag ska tillbaka och börja plugga igen, och att det är ett år kvar fram till nästa sommarlov.
Trots att mitt riktiga "liv" är i Gdansk så blir jag ledsen av tanken att alla här hemma kommer att gå vidare med sina liv och inte tänka på mig.. Mina vänner kommer ha kul tillsammans och skratta tillsammans utan mig.. Min familj kommer äta mat tillsammans och gå på fester tillsammans utan mig. Nä usch. Måste sluta tänka så.
Förhoppningsvis vänjer jag mig vid Gdansk lika snabbt som jag gjorde förra året.. Annars kommer jag må skitdåligt


Last night


New York City - guide!

Anonym: kan du SNÄLLA lägga upp bilder från ny och ge alla tips du har om vad man ska besöka? jag ska nämligen dit för första gången i september och vill ha alla tips som finns:)
 
 
 
SVAR: Hej!! Jag kan börja med att säga att NY är helt fantastiskt, och jag är såååå avundsjuk över att du ska dit :( haha. Det beror på hur länge du ska stanna där, och vart ni bor. Men vi bodde på Manhattan och hade nära till allt.
Man kan beskriva Manhattan som ett "väldigt ojämnt ägg-format område" haha. Du har t.ex. Lower Manhattan, Midtown, Upper East Side, Upper West Side och en massa andra områden som Chinatown, Soho, Chelsea, Harlem, Greenwich village osv. Vi tog typ 1-2 områden om dagen, beroende på hur lång tid allt tog!
Central Park ligger mitt i hela smeten, precis mellan Upper East och Upper West Side.
Times Square området ligger i Midtown ungefär!
 
Du måste åka upp i Empire State Building, ELLER Rockefeller Center för att se stadsvyn, det är ett måste! Vi åkte upp i Rockefeller Center som ligger precis i samma område som Empire State ungefär, så det spelar egentligen ingen roll vilken byggnad du åker upp i. Du kommer ändå komma upp JÄÄÄÄVLIGT högt och se hela staden. Rockefeller Center var dessutom mycket billigare.
 
Åk ner till Lower Manhattan och hälsa på Statue of Liberty, och efter det så kan ni gå omkring i Lower Manhattan för där är jättemysigt! Det är ett mer business och sofistikerat område (Wall Str. ligger här). I Lower Manhattan hittar du dessutom Memorial Site of 9/11. Ett par minuter från Memorial Site så finns ett stort shoppingcenter som heter Century 21, och vi äääääälskade det stället. Det är 4 våningar av billig shopping, och 90% av varorna är av populära märken. Superbra priser! Vi hittade stället efter att vi redan hade shoppat en del, så vi hade inte så mycket pengar kvar att spendera när vi kom hit, vilket var synd! Så checka in det!
 
Åk även till SoHo om du ska shoppa! Bästa "utomhus/gatu-shoppingen" är där eftersom att de har unika butiker, vanliga amerikanska kedjor (som är billiga som fan!!), och de stora populära kedjorna som H&M och Victorias Secret etc. Hittade så många fina skor i detta område, och en massa snygga tjejkläder.. allt var exakt i min smak!
 
China Town var inte så speciellt, så det är upp till dig om du vill se det. Men det känns nästan som att man måste om man ändå är i stan haha. Little Italy ligger bokstavligen 3-4 minuters promenad avstånd därifrån, så du kan köra två flugor i en smäll! Little Italy gillade jag mycket mer. Det är i och för sig ett mycket litet område precis som Chinatown, typ en lång gata, som var italien-inspirerat, men det var jättefint! Båda områdena ligger förresten 5 minuters promenadavstånd från Soho!
 
Ett väldigt stort och populärt shoppingområde hittar du längs 5th avenue mellan typ 35th och 40-45th street. På denna gatan hittar ni också Macy´s ! Härifrån kan ni också promenera till Times Square området som ligger vid 42nd street och Broadway! =)
 
Central Park är ett måste! Ni kanske inte hinner gå igenom hela, för området är jäääättestort! Men börja NERIFRÅN och gå uppåt så långt ni orkar=) Vi åkte till Plaza Hotel som ligger precis i nedre högra hörnan av Central Park, och så bara promenerade vi uppåt.
 
Upper East och Upper West Side var väldigt fina rikemans-områden, men det fanns liksom inget "särskilt" att se där. Har ni tid så kan ni ju hälsa på de områdena också =) Kanske samma dag som ni besöker Central Park!
 
Greenwich Village var mitt favoritområde. Där var sååååå mysigt och fräscht, men samtidigt liiiite ofräscht som NY ska vara haha. Älskade det området... Hade jag flyttat till NY hade jag flyttat hit. Man kände sig som hemma direkt, och det var så trevliga och normala människor som bodde där. Väldigt många konstnärer, musiker, homosexuella, etc. Sarah Jessica Parkers trappuppgång ligger i det området, på Perry Str. och 4th avenue tror jag att det var!
 
Om ni verkligen är ute efter att shoppa och är intresserade av att besöka en massa märkesbutiker där priserna är VÄLDIGT bra, så ska ni åka till Woodbury Outlet! Den ligger 45 minuter utanför stan, och det finns en särskild buss som går typ 8-10 gånger per dag som tar dig direkt dit och tillbaka! Bussen tar du från Port Authority Bus Terminal som är en stor bussterminal mitt i stan, på 42nd street, nära Times Square!
SÅ ÅK DIT! Jättefint och mysigt ställe, och väldigt mycket shopping med fantastiska priser. Men åk dit tidigt på dagen! För det tar jävligt lång tid om man ska hinna se alla 200 affärer.
 
 
PS: Det jag menar med uppåt och neråt är; Om man är längst ner på Manhattan heter sidogatorna (de vågräta gatorna) typ 2nd eller 3rd street, och sen fortsätter räkningen uppåt på kartan ända tills t.ex. 80th street. Upper East och West ligger efter/förbi 72th street. Vi bodde på 31st street fast lite mer åt höger på kartan, så vi hade promenadavstånd till allt som låg i "centrum". Du kommer förstå allt när du har kartan framför dig, jag lovar!! Men du MÅSTE ha en karta. Vi tog tunnelbanan ett par gånger, och det är superlätt så fort man lärt sig hur linjerna fungerar. Vår karta över Manhattan hade även tunnelbane-linjerna inritade, så det hjälpte jättemycket. Och sådana kartor hittar du överallt! Men 90% av tiden spenderade vi till fots. Vi bara promenerade och promenerade. Sålänge du inte är mitt i Harlem så kan du promenera i alla områden, på alla gator. Var inte oroliga =). Sålänge ni är i sällskap och inte går runt mitt i natten så är det lugnt!
 
Hoppas att detta hjälpte!!
Om du även vill ha bilder på något särskilt, så kommentera igen efter att du har läst detta! Bilderna hjälper dig inte så mycket när det gäller guidandet, utan det är bara ifall du är nyfiken på att se hur allt ser ut =)
 
 
 

RSS 2.0