Det spelar nog ingen roll!

Jummana  ([email protected]) om Böcker!:
Ok tack så mkt för hjälpen :) Jag tror nog att jag köper böckerna där i sådanna fall. Och jag antar att böckerna från försäljarna är billigare än böckerna i sverige. Eller? Vad tror du?
SVAR: Alltså jag vet inte hur mycket priserna skiljer sig! Men det kan inte vara jättemycket billigare! Sålänge det är lite billigare så vinner du på det, och om det nu skulle vara 10 kr dyrare så spelar det ingen större roll. Så det är mest upp till er om ni vill köpa här i Sverige eller vänta tills ni kommer dit.
Jag tycker att det är bra att köpta Netters Atlas till anatomin i förväg, för den kommer ni behöva till allra första anatomi lektionen. Så vänta inte med den. Köp den nu i Sverige om ni har möjligheten. För om bokförsäljningen nu skulle hamna på första skolveckan så kommer ni få lite anatomi-panik. Så se till så att ni har den åtminstone 2-3 dagar innan skolan börjar:). Till första lektionen räcker det i och för sig om ni börjar plugga dagen innan lektionen, så få ingen panik nu ! hahah
puss på er =)

Böcker!

Jummana  ([email protected]) om Världen är verkligen liten!:
Heej igen :P KÄnner mig så hemsk som frågar så mycket. Men jag vet inte riktigt vem jag ska fråga...hehe. Men men, jag undrar bara: vart i Polen kan man köpa böckerna? Jag har gått in på hemsidorna som Univ. rekomenderade men böckerna är dyrare än det jag hittade i bokus.com. Finns det kanske bokhandlar i Polen som säljer böckerna billiga eller? 
Puss
SVAR: Nej så behöver du inte känna=) !
De första skoldagarna kommer det finnas försäljare från olika bokhandlare på skolbiblioteket, och de står och säljer alla sorters böcker, och de brukar ha flera kartonger med sig med många exemplar. Är man där i tid så får man garanterat sin bok=). Och det brukar aldrig vara fullproppat med folk. De flesta köper böcker hemma i Sverige, men skolan VET att inte alla gör det och därför kommer det finnas bokförsäljningar. Datum och plats får ni alltid veta i god tid. Antingen så finns informationen på bibliotekets entrédörr, eller så står det på studenthemmens anslagstavlor. Sen finns det dessutom äldre elever som säljer böcker, och dessa annonser finns också utsatta lite överallt, både på studenthemmen och på skolan.
Skolan har dessutom en bokhandel som finns på promenadavstånd från själva skolan. Där finns dock inte ALLA böcker, men de viktigaste finns. Ibland har de bara 2-3 stycken exemplar, och leveranserna kommer inte så ofta, så det kan ta ett tag innan man får sin bok. Men den finns i alla fall!
Var inte oroliga för böcker! =)
Ska fråga en killkompis angående internetbeställningar också, för jag vet att han beställde en bok från en polsk hemsida inför vår histologi-sluttenta, och han fick sin bok inom 2-3 dagar (precis som i Sverige). Så jag ska se ifall jag kan ta reda på hemsidan så att ni har den för säkerhetsskull !

Världen är verkligen liten!

Till Jummana T. :

Världen är verkligen FÖR liten haha! Frågade nyss min mamma om detta och hon berättade samma historia. Vad roligt att du också ska till Polen! Hoppas vi ses där och säg hej när du ser mig! =) PUSS

CSN lånet

Kristina  ([email protected]) om Air or Pro? = PRO!:
hej Anjaz!
jag tänder börja i gdansk nästa år, men känner mig kluven på grund av den höga studieavgidften som ligger nära en miljon i skulder. Vad tror du att du kommer att betala tillbaka som studieskuld
SVAR: Jag förstår det.. man kan ju välja andra studieorter och andra skolor som kostar mindre, fast Gdansk har ju bra rykte och CSN täcker ju lånen. Det handlar ju om DU själv är villig att vara skuldsatt. Du kommer få betala tillbaka lånet i resten av ditt arbets-liv. Men försök tänka såhär; Du kommer ha RÅD att betala tillbaka lånet. De första åren som AT-läkare tjänar man inte mer än 24-25 000 kr (efter skatt), så då kan det vara lite jobbigare att betala 2-3000 i CSN lån. Men ju längre tid det går, desto mer tjänar du, och du kommer inte tänka på lånet efter några år. Lånet kommer bli en del av dig, och utan lånet så hade du aldrig fått chansen att studera till läkare. Jag försöker i alla fall tänka så.
Att betala tillbaka lånet blir som ännu en "räkning". Man får bara acceptera att den måste finnas bland räkningarna lika länge som din hyra.
Jag vet inte hur mycket jag kommer bli skuldsatt eftersom att jag försöker ta mindre lån och få lite mer hjälp av mina föräldrar. Men om man tar max-lån (vilket jag gjorde 1a året) varje år så får man runt 150 000 kr, därav 30 000 är bidrag. Så 120 000 * 6 år = ca 700 000 kr. Och med tanke på att det är ränta på lånet så blir det nog NÄSTAN en miljon att betala tillbaka. Om man jobbar i 30 år och betalar tillbaka under hela den perioden så blir det runt 2500 kr/månad att betala tillbaka till CSN. Så det är mycket pengar, självklart.
Hoppas det hjälpte!

Air or Pro? = PRO!

Maria  ([email protected]) om HJÄLP:
Jag håller på och letar efter en Mac inför läkarstudierna. Vad har du för Mac dator? Air eller Pro? Hur stort minne har din? Tror du att man behöver ett stort minne i och med plugget eller? kram

SVAR: Hej! Jag har köpt MacBook Pro, ÄLSKAR DEN! Köp inte Air. Till och med försäljarna rekommenderade MacBook Pro eftersom att den är snabbare & starkare. Och för just skolan så tycker jag inte att Air är en bra idé. Det kan bli jobbigt att läsa föreläsningar och arbeten osv från en sådan liten dator. Om du dock vill ha två datorer så är Air jättebra att ta med överallt, till biblioteket osv. Men om du vill köpa EN bra dator så rekommenderar jag Pro!
Min dator är på 320 GB vilket räcker mer än väl. Jag har överfört typ en miljon låtar och bilder + en massa serier och filmer från min förra dator haha, och jag har fortfarande gott om minne kvar. Du behöver inte "extra" stort minne pga skolan.
Jag rekommenderar dock ALLA att köpa något USB minne på minst 8GB. I Polen delar alla med sig av gamla arbeten, prov, föreläsningar osv. Och om man inte har ett USB minne så kan det bli lite jobbigt för den andra personen att sitta och skicka allt över MSN eller Skype. För att göra det lättare för båda så är det bäst att alltid ha ett USB minne :)

HJÄLP

Jag försår inte varför jag inte kan dela in min text i stycken. Jag skriver alltid text i stycken så att man inte ska bli förvirrad, men varje gång jag trycker på Spara & Publicera så ändras det.. Någon som vet varför?
Det blev såhär när jag köpte min Mac!

Important

J.T  ([email protected]) om Praktiken!:
Hej igen :P
Jag håller just nu på med att kolla vilka böcker jag bör köpa inför skolstarten. Jag vet att du har skrivit att det räcker med 4 böcker. Men jag tittade på MUG's hemsida och där fanns det jätte många böcker som var obligatoriska. Dessutom är histologi boken som du rekommenderade annorlunda än vad hemsidan rekommenderade. Vad ska jag göra? Kan det vara så att vi kommer att använda andra böcker än vad ni gjorde?
SVAR: Okej jag tittade precis på hemsidan, och jag ser att skolan har ändrat histologi boken detta året. De rekommenderar alltså BRS:en till er. BRS:en är alltså en sammanfattning till den stora boken.
När vi hade histologi så rekommenderade de inte BRS:en, utan de ville att vi skulla använda oss utav den stora boken (Color Textbook of Histology), så det var därför jag också skrev upp den på min blogg. Den stora boken är VÄLDIGT bra, men nästan alla (inklusive jag) använde BRS:en ändå! Den räcker alltså.
Till våra deltentor använde många (även jag) mestadels den stora boken, men det var eftersom att vi inte "vågade" använda BRS:en, vi trodde inte att den skulle vara tillräcklig. Men till slut började vi lyssna på de äldre eleverna, så vi bytte till BRS:en och insåg att den räckte mer än väl!! Så till sluttentan använde jag bara BRS:en, och jag klarade tentan! Så ni klarar er på BRS:en :)
Den stora boken kan vara bra för vissa, åtminstone under de första veckorna, för vissa kan ha svårt att förstå histologi. Den är bra om man inte förstår BRS:en, för den stora boken är ju mer pedagogisk och detaljerad. Den borde man ta fram om man vill få saker o ting förklarat, eller om man vill titta på tabeller (som är väldigt viktiga inför proven). De flesta som läser den stora boken får dessutom högre betyg på sluttentan.
Så ni sparar DEFINITIVT tid på att läsa BRS:en, och ni kommer klara kursen med hjälp av den. Fast det skadar inte om ni också har den stora boken hemma, för den kan behövas lite då och då. Bilderna i den stora boken är dessutom tuuusen gånger bättre.
I anatomi finns det 3 böcker man kan använda; En Atlas, en bok som heter Gross Anatomy, och en mycket större teoribok som heter Clinically Oriented Anatomy (COA). Här gäller samma sak. Grossen är en sammanfattning på COA. Jag använde bara Grossen, men till vissa smågrejer använde jag COA. Det fanns många elever som BARA använde sig utav COA vilket är mycket ambitiöst, eftersom att boken är enorm. Ni klarar anatomi med hjälp av Grossen, för i princip aaaaalla elever använder Grossen och ENDAST grossen. COA kan ni köpa om ni vill få saker o ting förklarat, och här gäller samma sak; den kan vara bra att ha de första veckorna!
Och med tanke på att anatomi är klurigare än histologi så rekommenderar jag att ni köper COA även om ni bara använder Grossen under året. COA förklarar saker o ting väldigt bra, och vissa kunskaper är viktiga att kunna väldigt grundligt, och i dessa fall räcker inte Grossen.. Så köp alla 3 böckerna om ni vill vara på den säkra sidan. Eller så börjar ni med att köpa Grossen, och om ni känner att det inte räcker så kan ni köpa COA lite längre in på första terminen. Alla böcker finns att köpa där också, så var inte oroliga!
Hoppas att allt blev lite klarare nu!
Puss på er!

Praktiken!

Jag veeet jag har inte skrivit på ett bra tag!
Jag har helt enkelt bara njutit av min sommar (trots att vädret sugit ganska rejält).
Har varit i Stockholm mellan 14-17 juli dessutom! Jag bodde hos Sour och hennes familj under de dagarna och vi hade det jäääättetrevligt! Vi gjorde inget "turistigt" eller så med tanke på att jag redan varit i Stockholm som turist förut haha. Så vi umgicks med hennes vänner och tog det lugnt för det mesta! Mycket mysigt :)
Just nu är jag i Växjö hos min bror! Jag började praktisera på Vårdcentralen i Alvesta den 25e juli, så jag kommer vara här i 3 veckor! :). Jag bor hos min bror under tiden, för han jobbar också i Alvesta under denna perioden. Och vi är i samma byggnad så det är väldigt praktiskt :)
Är inne på min 2a vecka nu, så det har gått fort. Har haft jättekul! Med tanke på att jag bara läst 1 år så har jag inga större kunskaper om sjukvård osv, men jag får ju vara med sjuksköterskorna/läkarna när de träffar sina patienter, så jag får ju fortfarande se och känna och lyssna på allt. Sålänge jag lär mig så är jag nöjd!
Imorgon ska jag vara på sjukgymnastiken så jag hoppas att det blir roligt!
Med tanke på att jag inte har några tider att passa så får jag egentligen "komma & gå" till Vårdcentralen som jag vill, jag kan ju ändå inte bidra till någon jättestor hjälp (om ni förstår hur jag menar), och jag får ju inte betalt, så mina handledare har inga särskilda bestämmelser för mig. De har helt enkelt lagt det i mina egna händer. Det är liksom upp till mig själv hur mycket jag vill praktisera och hur mycket jag vill "se & lyssna" på patienterna. Men med tanke på att min bror jobbar på våningen under mig så åker jag med honom till & från jobbet så att ingen av oss ska behöva ta tåg/buss till Alvesta ensam. Så därför praktiserar jag från ca. 8-16 varje dag, ibland längre, ibland kortare. Men det är bara roligt :)
Det är dock mindre roligt att komma hem.. är alltid så jääääävla trött!
Ska gå och lägga mig alldeles strax så att jag får fler timmars sömn inatt.
PUSS på er!
Ska försöka blogga mer under tiden jag är här i Växjö :)

Frågor & Svar

hej  ([email protected]) om Frågor om våra prov&tentor!:
Hej!
Jag undrar bara om man blir tillkallad för att göra inträdesprovet även om man har ett G i nåt ämne,t.ex Kemi A.

SVAR: Du kan göra inträdesprovet oavsett vad dina betyg i kemi & biologi är! Jag tror att det krävs att du har LÄST kurserna och fått G i dem, högre än så behövs nog inte! :)


Anonym om Frågor om våra prov&tentor!:
Ville bara säga att du har en jättebra blogg, särskilt för oss nya som ska börja nu till hösten!! Ha det bäst

SVAR: Åh tack! Så snällt sagt! :D Fråga på bara! Jag svarar på frågor så snabbt jag bara kan. Anledningen till att jag inte bloggar är för att jag försöker njuta av mitt sommarlov, men jag kollar min blogg i princip varje dag, så ifall ni har frågor så ser jag dem ganska ofta!

J.T  ([email protected]) om Praktiken!:
Hej, hoppas du har ett underbart sommarlov :)
Har en liten fråga, betalar du 2200 Kr i månaden för studentrummet som du bor i ??
Inkluderar det internet, vatten, el??

kram

SVAR: Tack!! :D
Ja jag betalar väl ungefär så mycket! Om man bor med någon så betalar man 470 zl (ca 1150 kr) per person, men om man bor ensam så betalar man dubbelt så mycket! Om man har eget rum så betalar man alltså 940 zl (ca 2300 kr).
Allt ingår i priset! El, vatten, internet (otroligt snabbt!!), kyl & liten frys, möblering (väldigt fula dock).
Du har dock ingen egen toalett & dusch, utan du har ett stort handfat + spegel.



RSS 2.0