Har svarat! Titta på tidigare inlägg!

Har svarat på er fråga! Svaret på nästa fråga får ni om en stund, ska bara hem till en kompis :) !
Bilder får ni också ikväll

27 januari 2011, dzien dobry!

Jag har fått en massa frågor av er, och jag lovar att jag ska svara på dem VÄLDIGT snart, typ imorgon eller så.
Jag svarar på frågorna i mitt FÖRRA inlägg, så kika in där igen :).

Igår hade vi förresten Final Exam i Medical Chemistry, men det är egentligen bara vanlig jävla kemi, fast svårare än på gymnasiet .. såklart.
Både till första och andra deltentan pluggade vi på teori, räkneuppgifter OCH gamla prov. Så vi var ju helt säkra på att även Final Exam kommer ha frågor från GAMLA prov. Så de senaste dagarna hade ju vi fokuserat ganska mycket på att gå genom alla gamla prov..
Men jag kan ju säga såhär, vi fick en rejäl smäll på käften, för provet var helt nytt, och frågorna + alternativen var helt nya. Vi blev minst sagt överraskade. Och inte nog med det, provet var svårare än vanligt, det var inte alls som de gamla proven som vi hade tittat på. Fyfan alltså..
Men vet ni vad! Jag klarade provet, vi fick resultaten i morse! WIHOOOOO :D. Så nu är kemikursen avklarad! Jag slipper plugga kemi i en vecka till i väntan på omprov. Det var bara runt 30% som klarade tentan, så jag känner mig faktiskt lite stolt! Men kemi (och cellbiologi) är "små" kurser i jämförelse med våra andra kurser, så jag gör ingen "big deal" av det hela. Är bara glad att slippa kemi för att vara helt ärlig. Dom jävla strukturerna av 21 stycken aminosyror.. ahhhhh jag är så glad att jag slipper dem !! För tillfället dvs.

I morse åkte vi till Ikea igen. Gulsah följde inte med förra gången och hon skulle bara handla lite småsaker, så jag åkte med henne idag. Det slutade med att jag också köpte lite småsaker.. höhö.
Nelly, Pernilla och Bahar är fortfarande kvar där. När vi var påväg UT från Ikea så hade de precis blivit klara inne på MediaMarkt och var påväg in till Ikea, ojoj haha.
Gick förresten även in på Sephora. Jag köpte min efterlängtade mineralfoundation från Bare Minerals. Burken som jag haft sen augusti är snart slut, så jag är glad att jag hittade den här :D.
Den kostade 115 zl, alltså 280 kr :). Köpte även en Mineral Veil men jag orkar inte förklara vad det är. Jag hänvisar till www.google.se.

Just det! Inne på Ikea här i Polen så har dem ju en matbutik med SVENSKA varor. Allt från köttbullar till chokladbollar, kanelbullar, knäckebröd osv. Jag köpte pizza-slices, pannkakor, 12 chokladbollar, en påse kexchoklad, en påse Polly, en påse med Daim. Jag köpte alltså bara en massa skit hahaha..

NU ska jag äta!
Bilder och svar på era frågor kommer ikväll eller imorgon JAG LOVAR!

Svar på fråga

J.T  om hej igen!:
Hejsan, jag har några frågor angående livet som läkarstudent i polen och jag skulle vara jätte tacksam om du tog dig tid att besvara de :)
1. Räcker pengarna man får från CSN? Hur mycket är det man får?
2. Är det bättre att bo i en egen lägenhet istället för ett studentrum? Vad tycker du?
3. Är intagningsprovet svårt? Har du några tips om vad jag bör tänka på?

Tack så mycket :)

SVAR: Hej!! Jag kan börja med att säga att CSN-lånet helt enkelt beror på.. Jag har tagit maxlånet vilket betyder att jag även får lån för att kunna betala skolavgiften. Mitt CSN-lån täcker alltså alla mina kostnader här.
Jag får runt 150 000 kr för ett år, runt 74-75000 kr per termin. Men man betalar ju runt 45 000 kr i skolavgift per termin, så man har inte så jättemycket att leva på. Men man klarar sig! Hyran är ju så billig här. Men jag får faktiskt hjälp av mina föräldrar också, för jag handlade ganska mycket till mitt rum när jag kom hit i september.
Men var inte orolig för pengarna. I värsta fall kanske du behöver 1-2000 kr per månad av dina föräldrar, och jag tycker inte att det är så mycket begärt.

Jag tycker att du ska börja med att bo på studenthem. Många hade sagt tvärtom men låt mig säga såhär. JAG trodde aldriiiiiig att jag skulle kunna bo här. ALDRIG! Men jag trivs så himla bra med alla mina vänner här.
Det allra jobbigaste är när folk väsnas på helgkvällar då man själv inte är ute och festar utan helt enkelt vill SOVA! Eller på morgnarna när folk är uppe supertidigt och skriker i korridoren. Men man vänjer sig verkligen. Och sammanhållningen är skitbra på studenthem, vi har så jääääävla kul tillsammans och man kommer så nära varandra! Vi knackar bara på varandras dörrar när vi har tråkigt eller vill ta paus från plugget.
Om man flyttar till en lägenhet direkt så missar man VÄLDIGT mycket. Det är jättesvårt att lära känna nytt folk om man flyttar till en lägenhet direkt, det LOOOOOVAR JAG! Jag ser det med mina egna ögon. Så det slutar med att man är jätteensam i sin lägenhet. Och sen är folk väldigt lata här. Räkna inte med att få besök så ofta, ingen kommer orka komma hem till dig. Så är det tyvärr här.. Folk blir så vana vid att alla är här på dorm, så man orkar inte lägga ner tid på enstaka folk som har flyttat. Jag tycker att man ska flytta till lägenhet efter 1:a året om man verkligen vill flytta!! Flytta inte direkt!!!! Men jag känner många som har bott på studenthem i flera år. Det är billigt och kul!
Men det är även billigt att bo i lägenhet här i Polen, så om du verkligen vill bo i lägenhet så kommer du ha det jättebra! För lägenheterna är fräscha och billiga!

Intagningsprovet VAR svårt, för mig. Jag hamnade ju på gränsen, så jag blev intagen genom muntligt test.
Jag förberedde mig inte tillräckligt, och jag ansökte ju året efter min student, så jag hade inga fräscha kunskaper.
Jag kan ge några tips: Plugga på engelska termer i kemi & biologi. Jag hade svårt för de engelska termerna i kemi, för jag hade aldrig hört eller sett termerna förut. Natrium heter t.ex. sodium, och Kalium heter potassium. Sånt kan man inte veta OM man aldrig sett det förut.
Plugga även på KROPPENS biologi, organen och hormonsystemet osv. För OM du skulle hamna på gränsen på det skriftliga provet så kommer du att få göra ett muntligt test, och på det muntliga testet frågar de nästan ALLTID om kroppen och sådär. Korta och raka frågor, men nästan alltid om kroppen.
Men få inte panik över provet, för det är faktiskt inte så hemskt. Du kommer liksom känna igen svaren och sådär om dina kemi/biologi-kunskaper är relativt fräscha!


caroline  om Sammanfattning av den senaste tiden här i Gdansk!:
Hej! Gillar din blogg, keep up the good work! Jag kommer förmodligen börja studera i Gdansk i år.
Skulle vilja veta hur inträdesprovet var, hur förberedde du dig ?
Kan du ge några råd/tips inför flytten till Gdansk vad man bör tänka på i övrigt =)

SVAR: Svarar om en stund :D

Sammanfattning av den senaste tiden här i Gdansk!

Oj vad det var längesen!
Jag har en massa att berätta! Men det är egentligen inget intressant.

Kan börja med att säga att jag var i Sverige över jul & nyår! Det var jättemysigt och jag gjorde verkligen INGET speciellt, jag var mest hemma och tog det lugnt med familjen.
Jag fick inte mycket plugg gjort där hemma, men det var bra att jag äntligen lärde mig det. Nu vet jag att jag absolut inte ska vara hemma när jag har mycket plugg, för jag kan helt enkelt inte plugga där. Bibliotek är det enda som funkar där.
När vi kom hem (till Gdansk) den 3e januari så var det ganska lugnt här och så, men den 12 januari hade vi vår 2:a deltenta i kemi. Jag hade pluggat liiiiiiiite kemi under lovet så jag hade ett litet försprång. Och provet gick bra! Jag fick lite bättre resultat jämfört med 1:a provet, vilket var skönt med tanke på att 2:a provet är svårare. Jag fick dock inte tillräckligt för att nå över 80%-gränsen, vilket betyder att jag måste skriva sluttentan nu på onsdag.. hoppas att jag klarar det på första försöket! Vi har nämligen 2 omprov, den 2:a och 16:e februari, och jag orkar verkligen inte ha kemi i tankarna när jag måste plugga annat.
I torsdags hade vi förresten sluttenta i Cellbiology, vårt första och enda prov i det ämnet. Och jag blev godkänd, så nu är den kursen också avklarad, jipppiiieee :)
Förresten, vår sista skoldag var i fredags, så jag är HELT ledig från skola & lektioner fram till den 13e februari!!! Den 14e februari börjar andra terminen här på läkarlinjen :)

Jag ska förmodligen INTE åka hem över lovet, för jag måste verkligen plugga anatomi. Vi har i princip skitit i anatomin den senaste månaden pga kemi & cellbio, så nu måste jag verkligen ta igen allt jag missat, annars så kommer jag inte hänga med när skolan börjar igen den 14:e. Men det kommer bli skönt! Jag har inget annat att plugga förutom anatomi, och anatomi är SÅ HIMLA KUUUUUL ! :D

Anyway, OM jag nu åker hem så blir det mellan den 4-6 februari, alltså bara över helgen. Jag måste verkligen plugga, och jag känner faktiskt inte att jag behöver åka hem just nu, trots att jag saknar min familj så j*vla mycket. Men jag var ju trots allt hemma för bara 3-4 veckor sen, så det känns ganska lugnt fortfarande. Ni anar inte hur van jag har blivit vid mitt liv här i Gdansk. Detta är verkligen HEM för mig nu. Jag trivs så himla bra med alla mina vänner och med skolan osv.
I alla fall.. Om jag inte åker hem nu så åker jag hem över en helg i mars istället, det är min PLAN B :)

By the way! Nelly (min roomie) och Bahar & Pernilla har köpt lägenhet här i Gdansk, i ett område som heter Foscha! Foscha ligger precis utanför mitt fönster haha, man ser byggnaderna härifrån. Alla studenter som bor i lägenhet bor där. I alla fall, vi har varit på IKEA i lördags och inhandlat en massa, och jag har köpt allt jag behöver till mitt rum, för jag kommer ju bo själv när Nelly flyttat :D
Har köpt lite köksgrejer som jag saknat, små fina lådor, tvättkorg, stående lampa, diskställ, dubbelmadrass och sängkläder osv. Kommer inte på allting nu..
Tjejerna börjar förmodligen att flytta ut till helgen, och de har ju inte så mycket grejer så det går nog ganska snabbt. Så om allt går enligt planerna så kommer jag göra i ordning mitt rum i början på nästa vecka! WIE! Det kommer bli jättefint!

Nu måste jag verkligen äta och därefter plugga! Är superhungrig.
Jag lovar att lägga upp en massa bilder så fort jag har paus från plugget idag!
Ska blogga mycket mer hädanefter, JAG LOVAR!

RSS 2.0