19 grader idag!

Haft en massa att göra idag efter att jag kom hem kl 2.
Skrivit klart min "uppsats" i en facultative course som jag hade för en månad sen, skönt att den är klar nu!
Sen har jag duschat och fönat håret, och därefter kokat lite ris till mammas goda (och till en början infrusen) ghorme sabzi!
Nu sitter jag här och äter jordgubbar. Ska ta och läsa igenom labben som jag ska ha i biofysik imorgon. Därefter måste jag sätta igång med biokemin! Ska råplugga biokemi fram till på måndag eller tisdag, sen blir det några dagars intensiv psykologi. Final exam i psykologi är den 9e maj, och även om materialet inte är så jättemycket så planerar jag att börja plugga redan den 1a. Vill åtminstone BÖRJA i tid så att jag kan lägga undan det i 2-3 dagar OM den tiden inte skulle behövas.
.
PS: Sours två systrar och deras ena vän kom hit idag :D Så imorgon blir det utgång med en massa folk igen! Hoppas att vi alla ses därute! Jag var nära på att skriva "ses ute i vimlet", men jag hatar det uttrycket. Vafan är vimlet? Töntigt.
Okej hejdå, fick precis pluggångest från ingenstans.
.
.

Frågor del 2

Drömmar om Wiee=)):

Varför vill du bli läkare? Vad är din motivation, vad är det som triggar dig?

 

SVAR: Det var en bra fråga som man inte ställer sig själv tillräckligt ofta.

Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan. Det är bara en dröm som jag alltid haft. Jag har alltid sett mig själv gå till jobbet på morgonen, och bara ta emot patienter hela dagen lång och gå hem och känna att jag verkligen har hjälpt någon. Det finns ingen bättre känsla. Jag ryser bara jag tänker på det. Att bara få se leendet på patienterna som kommer tillbaka på efterkontroller, och där allting har gått jättebra just pga. min medicinska förmåga. Åh vad underbart. Man gör så stor nytta!! Man får folk att må bra!! Det är också en sorts maktkänsla, det ska jag inte förneka. Och jag är en riktig pedant och en riktig kontrollfreak. Allt måste göras på mitt sätt. Därför vet jag att jag kommer funka så himla bra som läkare. Plus jag älskar människor så himla mycket haha. Jag är en så glad person, och jag har så lätt för att prata med folk, så jag tror att detta yrket kommer passa mig perfekt. Vill bara klara av denna utbildningen och börja göra skillnad i folks liv!

Jag vet att jag låter som en riktig kliché när jag säger allt detta. Men jag kunde inte beskriva det på ett bättre sätt!

 


 

Anonym om Wiee=)):

Hej tack så mycket för ditt svar Aajnaz, jag har en annan fråga. Jag har fått ett mail från Jedlinska och hon har bifogat såkallade topics för the Interview. Det är 3 sidor med biologiska grejer som man ska läsa in sig på fick ni oxå det?

 

SVAR: Hm.. det fick jag faktiskt inte! Som sagt, jag visste inte att de skulle fråga på biologiska grejer på den muntliga delen. Därför var jag helt panikslagen innan jag gick in för att ha det muntliga provet. Fick reda på fråge-typen en halvtimme innan jag gick in. Fick låna en killes biologi bok och började kolla igenom så mycket jag bara kunde. Kommer aldrig glömma den stressen jag kände haha.. usch.

Om du har fått en lista så kolla igenom den! Ämnena kommer att hjälpa dig jättemycket! Om inte på den skriftliga delen så på den muntliga!

 


 

Anonym om Biochem:

Hej,

 

Jag ska göra antaningsprovet i Juni i gbg, undrar om ni också fick 3 lappar med topics for the interview?

 

MVH

 

SVAR: Hej, kolla föregående fråga! :D


Frågor del 1

Anonym om HEJJJJJ:

Är det inte jobbigt när lärarna vill se en misslyckas?Eller det kanske inte är så?

 

SVAR: Jo.. alltså.. jag tror inte att det handlar om att de VILL se oss misslyckas. De är ju trots allt lärare. Men de gillar att testa vilka som pallar trycket eller inte. De är väldigt hårda här, och de gillar att se eleverna kämpa röven av sig. Sen så skäms de inte över att straffa dem som redan läst kursen förut (till exempel).

Man märker att de är mänskliga när de väl träffar en student som HAR kämpat men som helt enkelt har svårt för ett ämne, då försöker de ändå uppmuntra en till att fortsätta kämpa. Diciplinen här är väldigt annorlunda från den i Sverige. Ingen svensk läkarstuderande kan föreställa sig hur lärarna är här. Vi har inte monster till lärare, men det är fortfarande en stor skillnad. Ingen favoriseras här, inga dödsfall i familjen är en ursäkt för att få åka hem och missa lektioner, ingen sjukdom är tillräckligt farlig för att stanna hemma från skolan. Även om du har en "sick-note" från läkarna så gillar inte lärarna att du missar lektioner.. De har typ den inställningen haha.

 


H om Snäääällla berätta!:

Hej :) eftersom jag själv har planer på att söka till Gdansk så är jag intresserad av allt allt allt som har med skolan att göra. Bilder på hur där ser ut, böckerna, lärarna, staden, boendet osv :)

Tack för bra läsning!

 

SVAR: Hej! Vad kul att höra!! Förlåt att jag svarar så sent! Men jag lovar att börja fota mer hädanefter! Ska också leta upp lite gamla bilder och lägga upp i något annat inlägg. Har faktiskt varit dålig på att fota den senaste tiden, inte bara för bloggens skull, utan även för min egen. Jag vill ju ha fotominnen härifrån, så jag ska definitivt börja fota mer! Lovar att lägga upp det här i efterhand=))


Anonym om Hemma hos Mariam!!:

ajnaaaaaz!! haha hej, ha de så kul i malmö. undra bara om du kunde skriva lite om hur du plugga infr final i anatomi? vilket material du fokusera på, i och med att ni också hade written, och att DU KLARA DE PÅ FÖRSTA FÖRSÖKET!! snälla vill så gärna ha ett sommarlov, anyways ta hand om dig

 

SVAR: Usch! Finals.. får panik bara jag tänker på allt jag har i år haha.. Men ja, nu tar vi en sak i taget.

I anatomi gjorde jag såhär. Jag pluggade inte ALLS någon anatomi efter Head & Neck. Jag fokuserade på histologin eftersom att det var den tentan vi hade först, och det var även det ämnet som JAG hade svårast för. Hade bara klarat en enda teori tidigare, och då fick jag exakt 46 poäng när 46 var godkänt haha.

Från histologi-final till anatomifinal hade vi 12 dagar. Histologin var den 9e juni och Anatomin var den 22 juni (tror jag..?). Ja.

Jag hade alltså 12 dagar för 6 områden i anatomi (Upper limb, Lower limb, Thorax, Abdomen, Pelvis, Head&Neck). Jag räknade inte alls med Back. Jag läste Back på typ 2 timmar någon utav dagarna. Läste bara igenom grossen och tittade på några av the back muscles.

På 12 dagar la jag alltså 2 dagar för varje område! Och det visade sig att jag gjorde hela Upper & Lower Limb på sammanlagt 3 dagar (1 och en halv för varje del). Jag köttade verkligen dom två dagarna, och det räckte. Fokusera INTE på smådetaljer, oavsett vilket område du går igenom. Jag vet att det är svårt att avgöra, men det är bättre att du lägger ner tid på alla viktiga grejer som nämnts tusen gånger, än att försöka lära dig ALLT. För då kommer du bara glömma allt du läste i början. Det var så jag gjorde i alla fall.

Som sagt, jag la 3 dagar på Upper och Lower Limb, och sen hade jag 8-9 dagar för de resterande delarna. Head & Neck läste jag på en dag typ.. kanske liiiite mer. För det området var ju "fräschast" med tanke på att vi hade provet några veckor tidigare. Sen så hade jag ganska mycket tid över till Thorax & Abdomen & Pelvis. Runt 2 dagar för vardera område räcker gott o väl. Särskilt om du har gått igenom allt förut inför varje kolokwium. 2 hela dagar för t.ex. abdomen räcker!! Believe me.

Final är väldigt "basic". Jag ska inte säga att det är LÄTT, för det är fortfarande mycket att hålla koll på innan man skriver provet. Men provet är väldigt basic. Du kommer få frågor på topography, hjärtats delar, nerver i huvudet, stora artärer, sjukdomar som är relaterade till armens muskler (t.ex.).

Mitt viktigaste tips är; lägg upp en plan för just dom dagarna som du har (INNAN du börjar plugga). Och kolla igenom så att du är nöjd med planen. Därefter börjar du bara plugga, och försök verkligen följa planen, för då kommer det gå galant!


 


Biochem

Sitter hemma och ångrar lite grann att jag inte följde med tjejerna till stranden i Sopot. Vädret är underbart och här sitter jag och pluggar biochem. Men med tanke på alla gäster vi har haft här så måste jag använda all tid jag har så att jag inte hamnar back i någonting. HATAR att vi har psychology final den 9e maj. Vi är lediga från skolan i 10 jävla dagar, men istället för att sitta med biochem då så måste man sitta med psychology i åtminstone en vecka. Whyyyyyy oh whyyyyy! Ibland önskar jag att jag kunde skolans provschema redan INNAN jag flyttade hit. För då hade jag kunnat läsa vissa småkurser under mitt sabbatsår. Blää


Besök från Sverige!

Har haft besök från Sverige förra helgen! Jasmine och Nicole var här :D vi hade det supermysigt! De kom hit 2 dagar efter att jag själv kom till Gdansk. De stannade från fre-mån så det var superbra.
Efter att de åkte hem igen så försökte jag komma in i skolrutinerna. Det gick väl si sådär.
I torsdags kom Sours vänner hit på besök från Sverige, och de stannar till på måndag! Tycker om Sours vänner jättemycket, de är skittrevliga och roliga att umgås med. Igår kväll var vi ute i Sopot, och det var min bästa utekväll hittills! Hade perfekta skor som inte gjorde ont överhuvudtaget, och sällskapet var underbart! Sen så får jag inte glömma de mumsiga killarna.. Men den historien tar vi inte här haha. Vi var både på Dream Club och på Ego. Vi hade skitkul heeeela kvällen, men musiken på Ego var lätt bäst!! Reggaeton all night long!! Kl halv 6 var vi tillbaka på dorms, men det tog lite tid innan jag lyckades somna.. Konstigt med tanke på att vi kom hem så sent. Jag var verkligen jättepigg haha.
Gick upp kl 12 idag och har städat lite, duschat och fönat håret, tvättat en massa kläder, och läst ett kap i biokemi. Kände mig plötsligt lite illamående så jag satte nyss på ett avsnitt av Vänner för att få tankarna på något annat. Ska bara kolla klart på avsnittet sen ska jag fortsätta läsa.


Wiee=))

Desperat tjej om Lite snabbt bara!:
Hej Ajnaz,

Fan jag är så lat alltså. Sen December förra året har jag sagt att jag ska börja plugga till intagningsprovet i Gdansk men inte börjat förrän NU. Så nu undrar jag helt enkelt, ÄR DET FÖRSENT? Jag vet ej om detta är rätt plugg metod men det finns något på Jedlinski.comdär det står vad det är som man behöver veta inför provet tex så står det international system of units, matter and properties etc etc och det jag gör är att jag helt enkelt läser i en engelska bok om dessa grejer. Borde jag memorisera och kunna allt stenhårt eller räcker detta? 

Om jag inte kommer in via provet och får tillräckligt med poäng för den muntliga intervjun, är det endast biologiska frågor om kroppen som kommer? Vad ska man läsa då isåfall Biologi A eller B eller någon sjukdoms bok? Finns det någon bok för läkarlinjen eller ska man köpa den där atlas boken?

Förresten TACK SÅ JÄVLA MYCKET FÖR ALLT DU SVARAR PÅ du är sjukt snäll som gör detta, en vacker dag kommer du bli en fantastisk läkare för din vilja att hjälpa ffrämlingar är så stor.

puss

MVH
SVAR:
Hejjjjjjjjj! Dina ord betyder verkligen jättemycket, tack så mycket! Skönt att veta att jag gör någon nytta här på bloggen haha.
Var inte orolig över att du inte pluggat förrän nu. Jag pluggade knappt, och jag började även väldigt sent (typ samma tidpunkt som dig). Jag pluggade dock helt fel. Jag lånade mina gamla gymnasieböcker och satt och läste dem, vilket bara gjorde mig ännu mer förvirrad. Man kan inte läsa sådana böcker 1 månad innan provet, det är för mycket information. Jag tycker att du gör rätt i att bara gå igenom de ämnena som Jedlinska har lagt upp. Det är ju dem sakerna som hon vill att du ska kunna, och det är dem sakerna som de frågar om på provet. Provet är inte så jättefarligt, men du måste liksom kunna de grundliga grejerna från gymnasiet för att klara dig.
Poängen med provet är ganska "onödig" om du frågar mig. Man behöver liksom inte de kunskaperna för att klara sig i utbildningen. Och skolan VILL ju ha in elever, de tjänar typ 100 000 kr på varje person bara under första året. Så de kommer ju vilja godkänna så många som möjligt på intagningen. Så var inte orolig för intagningsprovet! Det svåra är själva utbildningen. Men sålänge man pluggar jämt och ständigt och har en bra rutin & balans i fritiden och plugget så kommer det gå galant!
Om du inte klarar den skriftliga delen så kan du få en chans på det muntliga provet. Där ställs det bara biologiska frågor. Men nu snackar jag om BASIC STUFF! Typ hur hjärtat pumpar blod, vart levern sitter, vart njurarna är och vad deras funktion är, vad hormonsystemet är och vad det är till för. Alltså gymnasienivå! Så jag tror att det är en biologi B bok du kommer behöva! Ju mer du lär dig, desto bättre. Men fokusera inte på detaljer. Skumläs vissa områden i boken och läs lite nogrannare på andra delar. Jag vet att det är svårt att avgöra vad som är viktigt när man har en hel bok framför sig. Men om jag minns rätt så är inte biologi B boken så stor. Skulle du hamna på muntligt test så kommer kunskaperna vara guldvärda! Men inför den skriftliga delen så behövs ingen biologi B (vad jag minns i alla fall).
Hoppas att detta hjälpte lite grann! Har inte läst igenom det som jag själv har skrivit nu, så jag hoppas att mina formuleringar har blivit rätt haha. Fråga mer om det är något du vill ha förklarat! Puss på dig=))
PS: Köp INGA böcker än. Låna böcker från biblan. Atlas boken kan du köpa när du blivit antagen, vilket jag verkligen hoppas att du blir!

Lite snabbt bara!

Måste bara påpeka att jag får ganska många skolrelaterade frågor av er, och jag vill att ni ska veta att jag verkligen INTE ignorerar det. Mitt enda problem är att jag är en s.k. Harry Potter människa (som mina vänner brukade kalla mig förut). Jag kan inte vara sammanfattad och berätta det allra viktigaste som ni behöver veta. Det innebär att det tar mig typ 1 timme att svara på en utförlig fråga. Jag är fullkomligt seriös.
Jag funderar på att svara på era frågor i ett videoinlägg istället. Vad tycker ni? Bra eller dålig idé?
Just nu är jag dessutom i Malmö så jag kommer inte lägga ner tid på bloggen, särskilt inte framför datorn. Kanske lägger upp något mobilinlägg, men jag har inte tid att svara på era frågor just nu i alla fall. Är hemskt ledsen över det!

Ska dock svara på en fråga nu direkt, för den känns lite mer akut. Har tänkt på den jättelänge men inte fått tid över.. :
Panik om Physio:
Ajnaz Behöver hjälp!
Jag ligger under 40 % nu efter abdomen i anatomy och är rädd för att inte komma till Final. För dem mesta klara faktist provet detta året vilket nog är ovanligt. Iaf vet du hur man kan få så högt som möjligt på Head & Neck för att inte missa Final och bli Retaker. E de mycket gamla prov osv?
Det här med anatomisnitten är svårt! Jag vet att era delprov har varit tuffa, särskilt abdomen & pelvis. Men oavsett hur du ligger till snittmässigt; det spelar ingen roll! Er sista deltenta (head&neck) kommer vara mycket lättare! Jag looooooovar er! De gör alltid det provet lättare för att folk som ligger på typ 35-40% ska kunna höja sig. Sträva efter att få minst 40% i snitt. De lurade vårt år och sa att "om ni ligger mellan 40-55% i snitt under året så kommer ni få en Oral-exam OAVSETT om ni får en 5:a på final". Det var självklart bullshit.
Så bara plugga plugga plugga pluuuuuuugggaa så att du klarar dig!! Om du känner att det är tajt med tid inför anatomin så försök parallellplugga med embryon! Det är viktigt att du sätter embryon också, men låt det inte drabba anatomin.
Häng med varje vecka på dina exercises, och plugga STENhårt så fort embryon är över! Det kommer gå, don´t worry! Många av mina vänner låg på runt 40% i snitt i anatomin, men de satte 65-70% på sista delprovet för att de förstod att det var sista chansen. Och provet var ju lättare än de andra proven, så det underlättar ju också lite grann. Vi alla satt med Head&Neck plugget i typ.. 8-9 dagar, MAX! Några få dagars plugg kan faktiskt räcka om man verkligen råpluggar.
Jag önskar att jag kunde ge bättre råd på denna fronten.. Men sanningen är att jag inte pluggade så jättehårt inför Head&Neck... Jag pluggade självklart, för jag ville jättegärna kunna det området bra så att jag kunde fokusera på allt annat inför final. Men det blev inte riktigt så. Jag fick typ 57% på teorin. Jag behövde inte få så jättehögt för att klara mig över 40% gränsen, för jag hade redan ett ganska bra snitt. Men jag lovar att provet verkligen var lätt jämfört med de andra proven. PLUS det är ju multiple choice test.
.
Hoppas att det hjälpte sålänge!

Hemma hos Mariam!!

Hemma hos Mariam med Noor:)
Jag och Noor promenerade till McDonalds där vi mötte upp Mariam. Vi köpte med oss mat och tog taxi hem till Mariam. Vi tittar på film just nu, Something Borrowed. Har sett den förut men den är jättebra så jag hade inget emot att se den igen.
Måste hem efter filmen dock, har inte ens packat, plus jag har fortfarande en hel tvätt att fixa, så jag måste göra det ikväll.
Pussssss på er!


Malmö på fredag =))))))))

i am alive!
.
Haft fullt upp i helgen. Hade facultative course på lördagen & söndagen från 9-15.. sjukt drygt. Men skönt att det är över nu i alla fall.
Bilderna högst upp är från maskerad-festen i lördags. Min "klass" var på teater/musikal med vår polska lärare samma kväll, och vi hade verkligen superkul trots att vi inte förstod så jättemycket. Vi såg Shrek, riktigt grymt!
Efter teatern skyndade vi hem, slängde på oss klänningar, och drog till efterfesten på maskeraden.
Jag trodde att folk skulle stanna kvar på den festen, men folk drog vidare till Sopot en timme efter att vi var framme. Det var lite synd för min del, för jag hade facultative course morgonen därpå, så jag kunde inte följa med till Sopot. Ville verkligen ut, jag var på så bra humör den kvällen!! Men jag visste att jag skulle vara helt död nästa morgon så jag skippade det. Tantigt? Ja. Men det kommer fler kvällar, det är lugnt =).
.
Har knappt pluggat sen i måndags förra veckan då vi hade Physio prov. Har pluggat lite biokemi idag och lite grann i fredags på kvällen. Men jag måste börja komma igång nu så att jag känner att jag gör något vettigt här. Förutom lite polska och Med.Bio plugg så har jag inte gjort något förra veckan haha. Har bara chillat. Men måste erkänna att det har varit fett skönt. Det är skönt att bara göra INGENTING.
.
De flesta har redan åkt hem till Sverige, och resten av folket åker på onsdag. Jag & Noor måste dock stanna till på fredag eftersom att vi har en facultative course på onsdag eftermiddag (samma tid som flyget lyfter), och jag kan inte skippa den.. Men jag tänkte liksom; lika bra att plugga och få saker och ting gjort under de dagarna som jag MÅSTE stanna. När jag sen kommer tillbaka den 11e så kommer jag inte hinna plugga så mycket med tanke på att mina vänner kommer hit från Sverige den 13-16, så jag ska försöka ta igen lite nu de närmsta dagarna =). Skönt att vi inte har några tentor förrän 9 maj.. Vi kommer ha en massa tid att hinna ikapp.
.
Jag har fått lite frågor från er, bl.a. frågor om hur plugget & livet är i Gdansk, och även en fråga från en tjej som är lite orolig över anatomin. Jag lovar att svara så fort jag bara kan! Jag har verkligen glömt bort bloggen den senaste veckan. Och sen är det så svårt att svara på vissa frågor, för det finns liksom hur mycket som helst att skriva! Jag ska försöka svara i veckan! Eller kanske redan ikväll! Håll utkik!
Måste dock plugga lite nu! Några från min grupp har stuckit ut för att gå på bio men jag stannade hemma för att plugga just ikväll. Om jag inte pluggar nu så kommer jag få fet ångest över att jag inte hängde med.
Puss sålänge!

RSS 2.0