-


Merry Christmas


I joined the club

Fått en iphone i julklapp från mina föräldrar!:D eller jag visste att jag skulle få en, men ändå! Min förra mobil hade kollapsat väldigt snart, så det var bra att jag köpte en ny. Trodde dock aldrig att jag skulle köpa en iphone, hade egentligen planerat att köpa en HTC, men är faktiskt glad att jag valde iphone i slutändan!!
Min bror kom hit från Växjö idag, har ju inte träffat honom sen jag kom till Sverige. Så det var skönt att jag fick träffa honom också! Fick jättefina julklappar av honom, fy vad jag blev glad!!! Bästa storebrorsan någonsin! Fick även present från mamma o pappa, ett jättefint guldhalsband med en skyddsängel. Ska ha den varje dag:)))
Nu ska jag sätta mobilen på laddning och umgås med familjen:D eller nja, ska färga mina ögonbryn först, det är första gången jag gör det så håll tummarna för mig haha!
Pussss på er alla därute och God Jul på er!!


Shoes, you just have to love them

Christmas came early this year =)

Frågor och svar!

a om There´s no place like Home:
Hej Ajnaz,

Va skönt det måste kännas att vara hemma och umgås med familjen, njut :) 

Jag tänkte fråga dig lite frågor, du behöver ej svara om du ej har tid eller ork :D

1. Känner du att du får mer respekt av släktingar/vänner etc nu när du är läkarstuderande? Bara sådär spontant?

2. Jag har läst tidigare inlägg om att du haft en pojkvän, gjorde ni slut när du började dina läkarstudier eller har ni långdistans? Funkar det? För man har så mycket plugg hur ska man hinna?

3. Har man tid för pojkvänner och sånt när man är läkarstuderande?

4. Hur kommer man över en kille på ett bra sätt? Hur lång tid brukar det ta ? Jag vet att det är olika men jag är desperat, det har gått 2 mån!!! 

Tacksam ! 
a om There´s no place like Home:
Hej jag är samma person med frågorna ovan, har en sista fråga till dig:

Förlåt om jag är besvärlig. Men jag har hört att efter varje avslutad år på läkarlinjen ska man praktisera stämmer det? Isåfall, vart kan man praktisera? Kan man


SVAR:
1. Alltså nja, jag blir precis likadant behandlad som alla andra faktiskt. Det enda jag kan komma att tänka på är att föräldrarnas vänner alltid undrar hur det går för mig. Men så har de egentligen alltid varit. Hela min familjs umgängeskrets är duktiga arbetare med ambitiösa barn, så de har alltid varit suuuuuperintresserade över vad vi pluggar/jobbar med. Tycker det är gulligt:D haha. Men släkten i Iran är dock superglada. I deras ögon är jag redan doktor hahaha. Lite komiskt faktiskt..
Vännerna behandlar mig också likadant. De tycker om mig för den jag är, och min studieriktning är aldrig i fokus när vi är med varandra. Tycker faktiskt att det är skönt ibland. I Gdansk pratar vi om plugg konstant, så jag får typ "vila" när jag kommer hem till Malmö haha.
2. Du har helt rätt, jag hade pojkvän för 2 år sen, men vi gjorde inte slut pga studierna. Vi gjorde slut av en konstig anledning som jag inte ens själv förstår när jag tänker tillbaka hahah. Det var ett stort missförstånd. Men det var inte pga plugget! Vi gjorde slut samma sommar som jag tog studenten, och då hade jag inte ens planerat att åka till Gdansk.
Jag kan i alla fall säga en sak med säkerhet. Långdistans funkar!! Särskilt i staden där jag bor. Flygresan till Malmö tar 30 minuter och det är billigare än att ta tåget till Göteborg. Så det hade inte varit några problem för mig om jag hade haft distansförhållande. Sen får vi ju inte glömma Skype. Förutom närhet & intimitet så är Skype helt fantastiskt!!
Många i Gdansk har förhållande, men alla kan inte hantera det. Jag har många bekanta som har blivit väääldigt dåliga på att plugga pga att de lägger ner för mycket tid på sina partners. Sen har jag andra bekanta som fungerar SKITBRA ihop! Tror att det beror mycket på ens egen självdiciplin och ifall den andra personen är förstående.
3. Som jag skrev precis, det funkar sålänge man kan prioritera rätt. De flesta som har partners i Gdansk tar plugget först, och sedan lägger de ner sin fritid på varandra. Man måste försöka hitta en balans mellan plugg, vänner och pojk- /flickvän. Men det är inget fel med det. Det krävs lite mer jobb för att kunna hålla kvar en pojk- /flickvän i Gdansk, för det finns så mycket yttre påfrestningar. Men det funkar =))
4. Det här med killar är svårt haha. Det finns inget rätt eller fel svar! Vissa säger att det bästa sättet är att träffa någon annan, men jag tror absolut INTE på det.
Det bästa är att låta tiden läka såren. Det finns inget annat sätt. Det tog mig ett helt år att glömma mitt ex, från att vi gjorde slut fram tills jag slutade vara ledsen. Och än idag har han en speciell plats i mitt hjärta. Men det är för att han betydde extremt mycket för mig, och med tanke på att han var en underbar kille så blev det svårare att släppa taget.
Så det beror på vem killen är också! Om det är någon som du haft väldigt väldigt starka känslor för och som du verkligen har klickat med, då kan det bli svårare. Det beror också på VARFÖR och HUR ni gjorde slut. Är ni fortfarande vänner eller inte? Var han otrogen? Vill du ha honom tillbaka? Om du vill ha honom tillbaka så är det svårare att komma över honom. Så var det för mig. Att försöka vara vänner kan också vara ett hinder om du försöker glömma killen. Det finns många faktorer som du behöver tänka på!! Som sagt, det tar tid. Men det är ingenting du kan tvinga fram, det är helt omöjligt. Ibland kommer det kännas som att du glömt honom, men efter någon vecka kommer känslorna tillbaka. Så stressa inte. Känslorna försvinner efter ett tag, när du minst anar det =)

Det där med praktiken stämmer. Vi måste praktisera 4 veckor varje sommar, och du får praktisera precis vart du vill, i vilket land du vill! Sålänge du kan bevisa att du praktiserat på papper. Men det finns regler inför varje praktik. Man ska utföra olika uppgifter olika år. Ena året är man på akuten, ett annat år är man hos en familjeläkare. Det är alltså olika varje år =)

There´s no place like Home

Jupp! I´m back bitchessssssss
.
.
.
.
Joooooobbig natt var det minsann. Vi åkte från dorm kl 04 inatt, flyget gick kl 06.10. Snacka om att vi alla var trötta.. Ingen kunde ju sova på natten haha. Jag lyckades dock somna i en timme!
Vi var framme kl 07, och min älskade pappa stod och vänta på mig när jag kom ut! Wieeee.
Han hade också jobbat hela natten så han bestämde sig för att vänta på mig på Sturup istället för att åka hem och tillbaka igen. Vi kom hem och deckade i typ 6 timmar haha. Vaknade upp halv 2 och satt med familjen i vardagsrummet och bara chillade.. underbart. Vi stack och åt på persisk restaurang senare på eftermiddagen, och jag fick äntligen äta min chelo kebab. Hade inte ätit kött på fleeeera veckor! Mummmmmmsss!
.
Har nyss kommit hem från Rebecca, gick hem till henne efter att jag kom hem från restaurangen. Nicole kom också dit senare! Myspysigt! Så kul att få se tjejerna igen=) Och jag fick äntligen träffa lilla Bellisen som blivit så himla stor! Jag kan äta upp den lilla fisen. Så himla gosig och mjuk och söt och ahhhhhh. Vill krama sönder henne bara :D
.
Ska snart gå o decka, är skittrött..
Vi hörs när vi hörs! Ska försöka blogga så mycket jag kan under de här 2 veckorna =)
.
Min mysiga lilla jultomte. Feels great to be home.

Menar de fuc*ing allvar

ASSÅÅÅÅÅ jag pallar inte hahahahaha. Denna skola går mig på nerverna just nu!!
Vi fick våra biokemi resultat idag, men såklart är ALLAS resultat helt fel. Till vänster i kolumnen står antalet procent man fått, och till höger står ens indexnummer (ett personligt nummer som man har här i 6 år).
Såhär:
98% indexnummer
95% indexnummer
85% indexnummer
70% indexnummer
osv osv
(Det är såklart inte de enda resultaten man kunde få, jag tog bara 4 random procentsiffror.)
.
Så vet ni vad Biochemistry department gjorde? Jo.. de skrev alla indexnummer i SIFFERORDNING bredvid resultaten! Så alla som har efternamn som börjar på A fick högst resultat, och dem som har typ W som efternamn fick lägst.
För ni som inte hänger med så får man indexnummer efter sina efternamn. Ahh svårt att förklara. I alla fall! ALLT VAR FEL!
.
Enligt resultatet fick jag 79% vilket lät väldigt VÄLDIGT konstigt. Jag menar, provet var skitsvårt, och hur kunde JAG få bättre än genierna i vårt år? Men jag blev ju glad ändå, jag menar, det står ju att jag har fått 79%, kan de verkligen ha gjort fel på just mig? Vad hade ni gjort liksom?
Mamma ringer mig, pappa ringer mig, och jag kan ju inte säga att resultaten är FEL, för det visste vi ju inte då? Så jag sa att jag fick 79% men att jag är väldigt förvånad över detta, för provet gick inte alls så bra.
Anyway.. stackars mina föräldrar som blev skitglada och superstolta.
Jag förväntade mig ett mycket lägre resultat, så jag bryr mig inte längre, men mina FÖRÄLDRAR? Jag vill inte krossa deras hjärtan:( hahaha. Nej jag driver, de kommer inte bry sig. De kommer skratta bort det precis som jag. Men fan vad synd att skolan gör såhär.. de har verkligen INGEN koll på läget..
Orkar inte hahahah

All for one, and one for all

Okej, det som hände på Immunologin är att folk fuskade sööööönder sig.
Efter att vi hade lämnat in provet så tog läraren fram ett facit som vi kunde få titta på, och senare när vi hade rast så började folk gå fram och fråga ifall de fick SE sitt prov & sina svar osv. Läraren var alldeles för snäll och lämnade ut prov till 1-2 personer, men såklart så blev alla som djur och började dra i sina prov osv. Det som hände var att folk tog fram sina pennor och började ändra sina svar. Läraren tappade kontrollen och började dra papprena ur folks händer när hon såg att alla använde penna. Hon satte ett X på flera personers prov eftersom att de fuskade, medans vissa andra kom undan.
Okej. Vad hände härnäst? Jo. Vi fick resultaten dagen efter, och läraren hade skrivit ett superlångt meddelande ovanför resultaten där det stod typ "Det ni gjorde var fel, det var respektlöst, det borde ske formella konsekvenser, bla bla bla, dom som har fuskat har fått en 0:a som resultat". När vi tittar på resultaten så är det endast TVÅ personer som fått 0:a, varav den ena inte ens fuskade.
Så nu har det blivit kalabalik (kaos) här. Det är orättvisa på högsta grad. Om 2 personer ska bli straffade så ska ALLLLAA fuskare bli straffade. Eller så ska ingen bli straffad överhuvudtaget. Läraren kan inte bara "välja" två personer, särskilt när hon har flera X:ade prov som hon helt enkelt valde att ignorera senare på kvällen. Jag förstår iiiiingenting.
I alla fall. Vi har klagat på läraren och folk från andra grupper har varit med och stöttat situationen. Nånting måste ändras, för det kan inte bara sluta här. Dessa två personer måste få rättvisa på något sätt. Läraren har gått med på att stryka provet helt och hållet om alla är med på det, så vi ska höra runt med folk och se vad de tycker. Förhoppningsvis ställer alla upp, för det borde inte spela någon roll för folk om provet stryks eller ej. Dom som fick högt resultat och som satsar på exemption måste ÄNDÅ få högt på det 3e provet, så det spelar ingen roll om 2a provet stryks eller ej.
Anyway. Enough about that.
.
.
Idag hade vi biokemi provet. Provet som vi hade fruktat i flera veckor.
Provet gick typ åt helskotta, och inte bara för mig utan för extremt många.
Det var ett jätte orättvist prov. Allt som lärarna hade sagt var viktigt, togs inte upp på provet. Det var helt nya grejer, saker som de hade sagt att vi inte skulle fokusera på just nu. Men ska inte klaga. Det gick säkert bra för vissa ändå, så provet var ju inte omöjligt. Vi får helt enkelt se =).
Just nu vill jag bara åka hem.
.
.
Efter att jag kom hem idag så städade jag rummet lite. Tog en lång dusch efteråt, och har även hunnit tvätta mina kläder. Jippie. Längtar till på fredag. Ska handla lite grejer och dessutom klippa & färga håret!
.
Ett prov kvar på torsdag eftermiddag. Immunologi test 3. Dags att sätta igång. See ya!
.
Har nog aldrig varit såhör

Long time no see

Fullt upp här med plugget!
Det har hänt en massa kaos med Immunology-department.. fusk & hela köret. Kan berätta om hela situationen EFTER att jag har skrivit min biokemi tenta.
Vi hörs på tisdag eftermiddag! =))
.
.
.
Hem till Malmö om 9 dagar! WIEE
.
.
.

8 dec, förra året! Vildsvinen var igång och snön var överallt!
Det är den 9 dec idag, men fortfarande ingen snö! Och vildsvinen har inte varit i området sen i februari! VART ÄR NI?! Jag saknar er..

godnatt!

Usch. Hade PAT2 i Physiologi idag, och det gick bra med tanke på omständigheterna. Fick 68%!
Hade självklart pluggat inför varje vecka, men till själva PROVET idag så hade jag bara pluggat fre,lör,sön. Så det har varit en köttig helg men det var värt det. Är nöjd med resultatet med tanke på att detta området också var svårare än det förra som vi hade prov på.
1 down, 3 to go.
Imorgon har vi immuno test 2 (man har sammanlagt 3). Har redan god chans att få exemption med tanke på att jag fick 83% på förra testet, så nu försöker jag sätta lika högt på de 2 resterande proven. PROBLEMET är att jag inte pluggat så mycket immuno med tanke på att vi hade physio PAT idag.. Så jag har köööööööttat immuno hela dagen.. och det har verkligen inte gått bra. Tror inte att det kommer gå så bra imorgon. Får hoppas att hon frågar på de "viktiga" och stora grejerna.. inte smådetaljerna haha.
Exemption är inte så viktigt egentligen, för i slutändan har jag ändå pluggat, och dessutom så är final exam mycket lättare. Men vill helst ha exemption så att jag slipper tänka på det i januari när vi REDAN kommer ha neuroscience..
.
Vi får se imorgon! I´ll let you know =)
.
.
Nästa tisdag har vi det 2a provet i biokemi, och 2 dagar senare (på torsdagen) har vi det 3e och sista immunotestet..
10 PLUGGDAGAR kvar sen blireeeee looooov

I did it again..

Såhär ligger det till idag!
Hade min 3e parasitologi lektion idag. Har 2 kvar! WIHOO! Har verkligen pluggat hårt till varje test (och därför blivit tvungen att skjuta vissa andra ämnen åt sidan), men det har varit värt det! Fick 16 av 16 idag på testet, vilket betyder att jag nu har 45 poäng sammanlagt. Man behöver 48 poäng för att få skriva final exam i januari. Men nu är jag fäääääääärdig! JIPIIIIIEEE! Behöver såklart 3 poäng till men jag har 2 test kvar haha, kan bara gissa på några frågor så får jag ihop minst 3 poäng. Det finns dessutom gamla frågor som de andra grupperna har skrivit ner. Hade inte klarat mig såhär bra om det inte hade varit för de gamla frågorna. Utan frågorna så hade jag blivit tvungen att plugga till de 2 resterande testen. SÅ TACK! Ni är bäst!
.
Är väldigt, väldigt efter i physioplugget, och vi har nästa PAT (tenta) på måndag... ?
Det är dock "bara" 2 kapitel och jag har läst varje kapitel 2 gånger förut. Har liksom försökt vara förbered varje vecka med tanke på att jag VISSTE att jag skulle ha parasitologiplugg nu. Men ja, jag känner mig ändå helt körd. Det är bara 2 kapitel men det är ganska mycket att hålla kolla på.. Men det löser väl sig!! Har lärt mig en sak här i Gdansk;
1. Det allra viktigaste är att man pluggar hårt inför varje tenta och att man får det snittet som krävs för att komma till final exam. Det spelar ingen roll om man sätter 60% eller 80% på deltentorna, utan det viktigaste är att man har pluggat bra så att man inte behöver ta igen något plugg till final-perioden. Till final-perioden ska man bara köra repetition!
2. Och den sista viktiga punkten; MAN SKA ALDRIG JÄMFÖRA SITT RESULTAT MED NÅGON ANNAN! Vissa har det lätt för ett ämne, medans andra har det lättare med ett annat ämne. Sen har ju alla pluggat olika mycket pga sjukdom, PARASITOLOGI (!!!!), osv.
.
Så nu gör jag mitt bästa, sen får vi helt enkelt se hur det går på måndag! It is what it is..
.
.
JAG SHOPPADE IGÅR! Yes i did. Men det fick bli på Nelly.com.. WIEE
.
I LOVE THEM! Hoppas bara att jag passar i dem.. har aldrig haft en sådan modell på fötterna förut. Vill se dem nuuuuuu! Men måste vänta till 18 dec då jag åker hem haha.. :(
.
Köpte även en snygg mönstrad tajt klänning, fast jag glömde print-screena den! Kan kolla på hemsidan senare och visa er om ni vill se =)

Sent svar på en stor fråga!

Z  ([email protected]) om Sushi night:
Hej Ajnaz :)

Jag hittade din blogg idag och har läst gamla inlägg hit och dit. Du har en inspirerande blogg som gör så man faktiskt orkar plugga. Dessutom skriver du så intressant också.

Jag vill också söka till Gdansk Medical University till hösten 2012. Jag har alltid velat bli läkare men valde ett av göteborgs svåraste gymnasium så jag har långt i från alla MVG men det har som sagt varit min dröm ända sedan barnsben och jag vägrar ge upp den och jag väljer ( precis som dig) att studera utomlands hellre än väljer en annan utbildning här i Sverige. Bor i Göteborg.

Men jag vill gärna veta lite om intagningsprovet, vad dem kollar på för betyg och sånt. Jag har ringt Dr. Barbara Jedlinska men hon sa att dom inte kunde skicka gamla prov för de använder samma prov årligen. Det vore väldigt snällt om du kunde ge mig lite information om provet, var det svårt? Hur pluggade du till det? Hur länge pluggade du? Är det försent för mig att börja plugga nu? 

Sedan undrar jag en annan grej, är det sant att om man failar en kurs blir man skuldsatt? 

Jag beundrar dig verkligen. Men det känns som att ju mer jag går in på ämnet ju räddare blir jag. Jag vill verkligen detta.

SVAR:
Heeej! Åh tack, vad du är gullig!
Jag vet precis vad du menar när du pratar om ditt gymnasium. Jag hade det precis likadant. Jag gick ut med 310 poäng från högstadiet så när jag sökte in till gymnasium så valde jag Malmös svåraste bara för att jag visste att jag skulle bli antagen där. Det är klart att jag blev diciplinerad, fick mycket kunskaper osv, men det var inget smart val med tanke på att jag ville söka in till läkarlinjen senare. Hade jag valt en annan skola så hade jag åtminstone kommit närmre 19 i snitt. Men vi vet ju att 19 inte är tillräckligt ändå hahaha så det spelar ingen roll i slutändan. Och jag kände samma som dig. Jag ville verkligen plugga till läkare, men mina föräldrar ville bara att jag skulle PLUGGA. Så jag sökte in till Apotekarutbildningen och var nära på att åka till Uppsala o plugga där, men så tänkte jag "vafan ska jag göra på apotekarutbildningen:S jag vill inte stå och fixa droger, jag vill hjälpa människor face-to-face". Så jag blev tvungen att ta ett sabbatsår, och därefter åkte jag till Gdansk! Och det visade sig vara det rätta valet.
.
Alltså angående intagningsprovet.. Jag tyckte att provet var svårt, men det var pga att jag inte alls hade förberett mig så väl som jag borde ha gjort. Jag lånade alla böcker från biblioteket redan i januari men jag öppnade dem typ i slutet på maj månad haha. Provet är dock bara baserat på dina gymnasiekunskaper, så om du minns det "viktiga" i kemi & biologi så klarar du dig. Jag hade glömt ganska mycket, så därför var provet svårare för mig.
Men det är verkligen bara dina gymnasiekunskaper som krävs, så få inte panik. Jag minns inte alls vilka frågor som kom på provet, men det var ganska "basic" när jag tänker efter. Så du kan väl börja förbereda dig i mars/april någon gång om du känner att grunderna i kemi B/biologi B inte riktigt sitter så bra.
.
När du söker till Gdansk så kollar de på dina betyg i Eng B, Kemi B och Biologi B. Om du fått skitbra betyg så behöver du få mindre antal rätt på intagningsprovet. Om du t.ex. bara har fått G i de ämnena så måste du få lite fler poäng på provet.
Jag klarade dock inte provet utan jag fick precis på gränsen till det jag BEHÖVDE få, vilket slutade med att jag fick genomgå ett muntligt test med en professor. Det muntliga provet hålls alltså samma dag, precis efter att ni fått resultaten. På det muntliga testet frågar professorn BARA biologiska frågor om människokroppen. T.ex. om hjärtat, vart levern sitter, hur många revben vi har, hormonsystemet, lite sånt där. Så förbered dig på kroppens biologi också, men bara grunderna, inte så invecklat haha. Det var FETT nervöst att sitta där o snacka på engelska med mannen som skulle min anatomilärare i Gdansk, men det gick ändå skitbra för mig för jag bruuuukar kunna hålla mig lugn i sådana situationer. Och han bombarderar ju inte dig med frågor utan det är ett väldigt lugnt samtal.
.
Såhär är det när det gäller kurserna.
Det kostar att studera här i Gdansk.
Under första året läser du flera kurser, och två av dem (Anatomi & Histologi) måste du klara för att FÅ gå vidare till andra året. De andra kurserna (t.ex. kemi, embryologi) får du lov att läsa i 2an parallellt med dina vanliga 2a-års-studier OM du nu inte har klarat dem i 1an. MEN du måste betala för alla kurser som du måste läsa om.
När det gäller anatomi & histologi så är det lite annorlunda. Om du failar någon av dem eller båda två så måste du läsa om kursen/kurserna under ett helt år. Vilket betyder att du bara läser det ämnet under året. Du får alltså inte gå vidare till andra året förrän du klarat kursen. Det man dock kan göra är att man väljer till några enkla kurser som man egentligen ska ha i 2an, så att man inte BARA har anatomi & histologi. Detta gör att du sen har mindre att läsa i 2an eftersom att du redan läst vissa småkurser under ditt "mellanår".
Så sträva efter att klara histologi & anatomin, för man vill inte gå miste om ett helt år..
I 2an gäller samma sak, fast här gäller det att klara biokemi, physiologi och polskan (tror jag). Om man inte klarar någon av de ämnena så får man inte heller gå vidare. Det finns dock vissa personer som HAR fått ta med sig ämnet till 3an, men jag vet inte hur reglerna har varit där..
.
Och var inte rädd. Plugget är jobbigt men det är inget som man INTE klarar av. Det enda jobbiga är att man blir stressad över upplägget av sitt plugg. Man vill planera in allt men tiden är knapp. MEN det är inte så hela tiden, tro mig. Det går liksom upp o ner. Vi har både lätta perioder och svåra perioder. Överlag så tycker jag att det är skitkul även om jag mår skitdåligt vissa dagar. Men så är det! Det ska inte heller vara lätt, annars är något fel med utbildningen! haha.
Believe me, om du vill bli läkare så kommer du inte ångra dig om du kommer hit. Du kommer ha skitkul och träffa en massa nya människor (90% är från sverige dessutom).
.
Hoppas detta hjälpte ! =))

RSS 2.0