Svar på fråga!

Neda om Veckan som gått!:
ja har en fråga läser ni polska allmänt under läarutbildning eller engelska??? Tacksam om ja får ett svar, Tack på förhand

SVAR: Allting är på engelska! Böcker, lektioner, prov osv. Fast vi måste ändå lära oss lite polska eftersom att det inte är många som talar engelska här. När vi kommer spendera en del studietid på sjukhus lite längre fram så behöver vi kunna tillräckligt med polska för att kunna kommunicera med patienten.
Denna veckan har vi bara Pre-study of Polish där vi lär oss grunder som att räkna, fråga vad någon heter, var man kan hitta toaletten osv. Vi får alltså inget "betyg" i det som vi läser denna veckan. Men från och med måndag (då skolan börjar) kommer även Basic Polish-kursen att börja, och då behöver vi ha dessa första kunskaper.
Och i tvåan läser man Medical Polish då vi lär oss medicinska termer på polska för att kunna prata med en patient som jag nämnde innan.

GODNATT

@ Cico














Veckan som gått!

FRÅN OCH MED i måndags började ösregnet och det har inte slutat förrän typ.. en halvtimme sen?
Så vi har suttit hemma typ varje dag förutom igår då vi tjejer stack ut och åt en lyxig middag (och dessutom billig eftersom att vi är i Polen haha).
Denna veckan är det orientation-week, och några av studenterna från de högre årskurserna har arrangerat en massa saker åt oss denna veckan (på eftermiddagarna). Tyvärr har vissa saker blivit inställda tack vare vädret.. En hel del studenter har varit ute och festat på egen hand ändå, men jag och tjejerna har faktiskt inte varit ute ännu. Men idag kl 5 är det planerat att vi ska spela brännboll och därefter bär det av en klubb/bar som heter Absinth! Kommer bli fett kul hoppas jag!

Veckan har sett ut ungefär såhär:
Vi har haft "skola" varje dag, men det är inte SKOLA egentligen.
I måndags träffades aaaaalla elever i en utav föreläsningssalarna på skolan där vi fick en massa information osv. Därefter blev vi indelade i ca. 12 grupper, och det är i dem grupperna som vi har polska denna veckan. Alla vi tjejer splittrades:( vi har blivit så himla vana vid varandra så det var lite irriterande i början haha.
Jag bor ju med Nelly (som jag förresten trivs skitbra med!!), och på våningen under oss bor Bahar & Pernilla. Jag kände ingen av dem sen tidigare, men Nelly kände Bahar sen innan så det var super!!
Anyway.. vi hade en träff i föreläsningssalen i måndags och därefter hade vi polska. Jag har hamnat i en superbra grupp eftersom att vi har polska väldigt tidigt på dagen! Och eftersom att ALLA elever ändå måste vara på "träffarna" på morgonen så är det skitbra för oss. För vi har träffarna på morgnarna och därefter har vi typ polska direkt! Så jag har slutat runt 12 nu varje dag :). Vissa grupper har polska senare på dagen så det är lite tråkigt.. Stackars Nelly är på polska just nu och hon slutar kvart över tror jag haha.

Dagens planer är att vi ska vänta på Nelly och därefter sticka och handla lite kött på Lidl och köpa ett polskt sim-kort!
Därefter blir det som sagt brännboll om vi hinner. Annars hänger vi på efter lekarna istället!

Bilder kommer senare I PROMISE


No internet yet!

Vår vaktmästare är ledig fram till på måndag så jag har icke internet på rummet ännu!! Jag fick "instruktioner" igår men han måste tydligen fixa det sista så jag måste ändå vänta tills han är tillbaka :(

Imorgon åker familjen hem.. kommer bli många tårar men det ingår i paketet antar jag..
nu ska jag sova godnatt!
PUSS på er alla

Första uppdateringen från Gdansk

Flygningen gick jättebra. Många bekanta som tog samma flyg som mig och Nelly! Jätteroligt. Och vi bor alla i samma korridor :D !
Mina föräldrar bor på ett jäääättelyxigt lägenhetshotell. Alla lägenheterna är helt tomma. Ingen bor här haha. Det är endast två lägenheter som är möblerade, och det ena är min familjs och det andra är Nellys familjs! De bor mitt i gamla stan, vid hamnen. Det är som typ.. hm.. Lilla Torg fast mysigare!!!
Jag och Nelly bor en bit från deras hotell, kanske 10 minuter med taxi. Taxin här är dessutom jättebillig, så det är jätteskönt, särskilt nu i början när vi inte har lärt oss något om kollektivtrafiken!
Vårt studenthem är verkligen helt okej. Rummen har dock fula färger, särskilt på golvet och på madrasserna, men annars är möbleringen jättebra.
Vi har varit på ett ställe som liknar Svågertorp, fast ännu större. Där fanns ALLT; bl.a. Sephora, New Yorker, H&M, Media Markt och Ikea. Och alla affärer var enorma! Så igår handlade jag in en massa till mitt rum:D Mer än vad jag hade plats med..
Första natten sov jag och Nelly i vårt rum, och igår sov vi hos våra föräldrar. Så imorse hade mina föräldrar varit och köpt en massa mat & torrvaror till mig (för vi har en massa hyllor men knappt någon plats i kylen). Så nu har jag även mat! Allt är fixat till rummet!
Det enda negativa med studenthemmet är de allmänna duscharna! Både killar och tjejer duschar bredvid varandra haha. Men det finns ju såklart draperier för varje "duschbås".
Sen har vi det gemensamma köket som är hemskt! Där finns allt man behöver; diskbänk, gasplattor osv. Men det är inte så vackert.. hahaha.. ingen rolig plats att laga mat på. Men när man vänjer sig så går det bra!
Priserna här är dessutom mycket lägre än i Sverige. Även i kedjebutiker såsom Ikea och H&M. Men bäst av allt är priserna på mat & dricka. Ett glas vin kostar runt 8 zloty vilket blir runt 22 kr.
Igår åt vi middag ute på en jättefin och stor grillrestaurang. Jag åt en pepparstek med ris och bröd och sallad för 25 zloty (knappt 65 kr). En cheeseburgare kostade förresten 3 zloty (runt 8 kr!) hahah.
Det var en stor lättnad att ALL mat ute även är så billig. För då vet jag att jag kan äta ute om jag inte orkar laga mat liksom. Vår kyl har dessutom en liten frys där endast några kycklingfiléer får plats. Så jag måste typ gå och handla kött/kyckling/fisk varje dag, och laga mat varje dag.. kommer bli jobbigt.
Där har ni en kort uppdatering! Ikväll ska jag försöka fixa internet på rummet och lägga upp några bilder. Får se vad jag hinner med!
Puss på er!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0