Emotions all over the place

Anonym:

Hej... det blir lätt så när man är en fighter som du. Oftast sätts plugget/karriären i fokus och då hamnar allt annat på hyllan. Tyvärr är det så att dom som sliter mest och satsar på karriären får inte det sociala livet som kanske en servitris får... okej det var kanske inte det bästa exemplet, men du förstår vad jag menar. Glöm inte att familjen också kan vara dina "bästa vänner" och om några år när du väl är klar med din utbildning kommer du kanske ha en mer fokuserad tid där du kan satsa på dit sociala umgänge, då du inte behöver ta med dig jobbet hem så som du måste göra nu när du pluggar. Fortsätt kämpa! Det blir bättre med tiden!! Kraaam

 

SVAR: 

 

Du har helt rätt. Det är just dina synpunkter som jag försöker intala mig själv varje dag..
Mitt sociala umgänge i Malmö är som det är av många anledningar.. Jag och mina närmsta vänner har alltid varit en liten grupp. Ända sen jag var liten så har jag haft 2-3 supernära tjejkompisar som jag alltid har delat ALLT med. Sen så finns det självklart andra tjejkompisar som man har haft kontakt med, men som man inte haft en lika nära relation med. Det är dem vännerna som jag har glidit ifrån sedan jag flyttade till Polen. Alla har fått nya vänner, vissa har flyttat, och vissa har man helt enkelt växt ifrån. Därför har jag endast typ 4 nära vänner som jag kan ringa och umgås med. Och även dem har sina egna liv, de har jobb och plugg och kan inte träffa mig bara för att JAG är ledig. Därför blir det oftast ensamt..
Jag känner väldigt många människor i denna staden, men majoriteten av de personerna är endast sånna som jag träffar på ute, eller som jag kanske fikar med när jag även är med mina andra vänner. Det är inga personer som jag bara kan ringa och säga "hej, vill du gå och käka något idag?". Och det är också väldigt svårt att få "nya vänner" i denna staden. Det ligger oftast på mina vänner här i Malmö. Med tanke på att de bor här så träffar de ofta på nytt folk, och därför lär jag endast känna de här människorna GENOM mina vänner.
När man flyttar från Malmö så blir det oftast såhär för många. De personerna som man tappar kontakten med helt och hållet är dem personerna som kanske aldrig varit riktiga vänner. Och ofta så märker man inte det förrän man flyttar. Så det är självklart att det är synd att jag inte har många vänner i Malmö, men samtidigt så är det bättre att ha 3 nära vänner än att ha 15 vänner där hälften av dem egentligen inte bryr sig om mig.. 

 

Mitt sociala liv är verkligen mycket bättre i Polen. Även där har jag 2-3 väldigt nära vänner som jag förlitar mig på till 100%, men jag har liksom så många andra vänner runt omkring mig hela tiden att jag aldrig känner mig ensam. Det är därför det är så stor skillnad att komma hem till Malmö efter att ha varit i Polen, särskilt när jag ska vara här hela sommaren. Att komma till Malmö har självklart stora fördelar; ledigheten, bekvämligheten, mitt fina hem, min underbara familj, och bara känslan att vara hemma. Men ensamheten tar över allt det där ibland..

 

Det är samma sak när det gäller killar. Jag har inte träffat någon kille eller ens varit intresserad av någon kille ända sen jag och mitt ex gjorde slut sommaren 2009. Varje gång jag har träffat på någon kille i Malmö så har de varit ute efter något helt annat än att bara lära känna mig, och alla andra som VILL lära känna mig blir vettskrämda när jag säger att jag pluggar till läkare. Alla killar är självklart inte så, men de flesta killarna som inte pluggar eller har ett ordentligt jobb känner sig väldigt hotade om en tjej pluggar något väldigt seriöst, oavsett om det är läkarutbildningen eller något helt annat. Jag tycker att det är otroligt jobbigt att behöva bli nobbad pga mina studier.. Det känns som att jag aldrig kommer att träffa någon, särskilt inte i denna staden. För det första så har jag inget stort umgänge här, så jag kan inte lära känna så många olika killar genom mina vänner. Och för det andra så vill jag inte lägga ner tid och energi på snuskiga killar som vill ha mitt nummer på någon klubb eller bar. Jag är inte ute efter att bara ha roligt, utan om jag ska träffa en kille så vill jag träffa någon som faktiskt tycker om min personlighet och vill lära känna mig.
Jag är inte ute efter att gifta mig, veeeerkligen inte. Men det känns som att alla killar därute bara vill ha någon tillfällig tjej som de kan umgås med i några veckor.

 

Men sen handlar det också om det här med distansförhållande. Jag vill helst inte ha distansförhållande, så därför måste jag försöka acceptera att vissa killar inte heller vill ha det. Det är också därför många är ute efter andra grejer än förhållande när de träffar på mig, för de tänker liksom "den här tjejen ska ändå åka tillbaka om någon månad, varför vara seriös?".
Så ja.. min ensamhet har typ nått sitt maximum. Min enda chans att träffa någon är i Gdansk, för där får man åtminstone respekt av alla, och alla pluggar till samma grej så man har förståelse för varandra.
Jag har aldrig varit en tjej som letar efter killar, det är kanske därför jag aldrig haft många pojkvänner. Men det är så jag vill ha det. Vill jag träffa någon så ska det vara av slumpen, inte pga att jag har jagat dem. Tycker att alla tjejer borde försöka tänka så. Man kan inte leta efter en bra kille. Man träffar på dem när man minst anar det!


YOLO

Har redan lagt upp denna bilden på både Instagram och Facebook, så jag tänkte lägga upp den på min kära blogg också medans jag ändå är igång med mobilen. Kan inte sova.. Känner mig så ensam och deprimerad. Got no one but my family..


Uttråkad

Ufft.. Im so bored. Det känns alltid såhär när man kör i fullt tempo i 9 månader och därefter inte gör ett piss. Jag saknar skolan, eller nja, jag saknar att plugga något INTRESSANT! Förhoppningsvis så blir det en massa roligt plugg i år!

Svar på frågor=)

caroline

Hej! 

Jag undrar hur många inch din laptop skärm är för tänkte köpa en liknande Mac pro. 

En annan fråga: Ska börja i Gdansk till hösten och undrar hur man kan förbereda sig på bästa möjliga sätt...inför anatomin t.ex, eftersom det är bland det tungaste ämnena. Har alla anatomi böcker men vet inte var ja ska börja haha :) 

Kul att se att det går bra för dig! :)

 

SVAR: Hej! Min MacBook Pro är 13 tums! =))) Älskar min dator!
Inför anatomin kan du i princip endast vara mentalt förberedd haha. Att plugga över sommaren kanske hjälper till en början, men du kommer aldrig kunna plugga så pass mycket att du får något "försteg" i studierna. Anatomi måste man lära sig steg för steg, men hjälp utav liken OCH med hjälp utav lärarna. Du kan börja titta på bilderna i Atlasen (avsnittet Upper Limb), för jag tror att det är lättast att göra på egen hand. Upper limb är förmodligen det avsnittet som ni kommer ha först!

Lycka till och vi ses i Gdansk! Glöm inte säga hej =)


 

Terese

Hej! jag ska börja plugga nere i Gdansk nu i höst och har undrat en sak. hittade din blogg så tänkte att jag testar och frågar här. hur är det enklast att göra med alla CSN pengar? är det bra att öppna ett polskt bankkonto som man sen för över alla CSN pengar till och som man sen kan använda till hyra, avgifter och allt annat? eller ta allt från det svenska..hur gjorde du? 
Tack på förhand :)

 

SVAR: Hej! Vad kul att du snart börjar plugga i Gdansk! Wiee=)
Jag öppnade aldrig ett konto! Ingen jag känner har gjort det! Det du kan göra är att du skaffar TVÅ vanliga svenska konton. Ett konto som är ditt "kort-konto", alltså kopplat till ditt vanliga VISA-kort, och ett annat konto som du bara kan använda genom internetbanken, s.k. e-sparkonto. Jag har alla mina CSN-pengar i mitt e-sparkonto, och jag överför pengar från det kontot till mitt bankkort lite då och då, när jag behöver pengar. Det är inte smart att ha alla dina pengar på ditt bankkort, för om du skulle bli rånad eller om någon får reda på din kortkod så kan de dra ut jävla massa pengar från en automat. Ett e-sparkonto kan alltså BARA du nå, och endast när du loggar in på din banks hemsida. Och att överföra pengar till ditt bankkort tar mindre än 30 sek. Såhär gör i princip alla jag känner! Gå bara till din bank och be att få öppna ett e-sparkonto, eller vilket konto du vill. Det allra bästa är att du berättar för bankpersonalen VARFÖR du vill ha ett extra konto, för då kommer de att ge dig det allra bästa tipset=)

Vi ses i Gdansk =) ! 


Mary

Har fått en lista med massa böcker inför första året. Frågan är vilka böcker tycker du var bra/nödvändiga? De har visserligen fetmarkerat de obligtoriska böckerna men är det några böcker du tyckte var extra viktiga? 

Under t.ex. History of medicine står endast en bok, men den är inte fetmarkerad? Vad menar de med det? För man ska ju ändå läsa kursen men behöver man inga böcker?!

 

SVAR: Hej!! Jag har skrivit ett väldigt ingående inlägg förut om alla skolböcker, men jag kan ju skriva kortfattat igen!

Såhär är det! De enda böckerna du behöver är böckerna i Anatomi och Histologi! I Embryologi, Kemi och alla andra kurser så kommer ni att FÅ materialet! I embryologi är t.ex. pluggmaterialet alla föreläsningar! Och de läggs ALLTID upp på skolans hemsida, så att ni kan spara dem till era egna datorer. Ni får alltså verkligen allt material ni behöver från skolan. Detsamma gäller i Kemi, Cellbiologi, First Aid, History of Medicine, Polska, Latin etc. 
När vi talar om just History of medicine så kan jag nämna att det är den största skitkursen som skolan någonsin haft. Ingen i skolans historia har någonsin blivit icke-godkänd i den kursen haha. Det finns inga lektioner att gå på, utan det finns frivilliga föreläsningar som man kan gå på, om man vill! Provet är ännu en gång baserat på en massa fakta och texter som läraren kommer att lägga upp på skolans hemsida. Så böcker behöver du VERKLIGEN inte.

Lycka till och vi ses i Gdansk =)))


 Mary igen

Mina föräldrar och jag ska dra till Gdansk en gång innan skolstarten börjar. Jag undrar om du vet om vi kan bo i studentkorridoren? Hyr dem ut typ gästrum till utomstående? Jag skickade mail till han som sköter campus, han svarade lite mystiskt med " we can do it on September in Gdansk". Vad ska detta betyda tro?

 

SVAR: Ja ni kan bo i studentkorridoren! De hyr ut rummen till vanliga människor över sommaren. Fast jag vet inte riktigt vad han menar med sitt svar.. han kanske menar att ni endast kan hyra rummen i September? Har ingen aning faktiskt.. Jag har aldrig själv hyrt rum över sommaren, men jag vet att många andra elever har gjort det, särskilt dem som redan tagit examen men som har återvänt för att besöka staden. Maila honom igen och få ett ordentligt svar, för jag kan tyvärr inte hjälpa dig med just dem reglerna =/..

Lycka till med det och ha så trevligt i Gdansk :D


Mitt sommarlov fram till nu!

Hej allesamman!
Oj vad blogg.se har förändrats när man är inne genom datorn!
Nu kan jag tydligen svara på era kommentarer direkt genom min kommentarssida, men jag vet inte riktigt VART svaret hamnar haha.. så jag fortsätter att svara som jag alltid gör - i ett inlägg!
 
Innan jag svarar på era frågor så ska jag passa på att skriva lite om mitt sommarlov.
 
Allt började med 4 veckors praktik! 2 veckor på Flyktinghälsans Vårdcentral inne i Malmö, och 2 veckor på Akutvårdsavdelningen & Akutmottagningen i Ystad. Den mesta tiden spenderade jag tyvärr på Akutvårdsavdelningen vilket förmodligen är det tråkigaste jag någonsin gjort. Läkarna träffade inneliggande patienter en gång på morgonen, och resten av dagen gick ut på att sitta framför en dator och skriva en massa recept, remisser, dikteringar osv. Det var alltså sammanlagt 1 timmes patientkontakt PER dag. Från kl 11 på morgonen hade jag inget att göra fram tills jag gick hem kl 4. Och min handledare brydde sig inte ett piss. Han gick ibland iväg i 3 timmar och gick förbi mig i korridoren, ignorerade mig i personalrummet etc. Till och med sjuksköterskorna la märke till hans beteende och påpekade hela tiden: Vart är *****?? Har han lämnat dig igen? Följ med här så ska du få se på lite omläggning. Sjuksköterskorna tog bättre hand om mig än min egen "mentor". 
En av våra familjevänners son jobbar på akuten, och det var han som hjälpte mig att få praktiken. Han visste inte hur jag hade det på akutvårdsavdelningen, och jag sa heller aldrig ifrån. Men i mitten av min andra vecka så såg han mig gå runt som ett mongo alldeles ensam, så han sa att jag kunde få träffa patienter med honom ifall jag ville. Och det ville jag VERKLIGEN! Tror ni min mentor märkte nåt? Nope. Jag gick iväg i 4 timmar men ingen letade efter mig haha. Helt sinnesjukt. I alla fall.. När jag kom till själva akutmottagningen (som ligger vägg i vägg med akutvårdsavdelningen) så fick jag träffa på läkarna där, och alla var supertrevliga mot mig. De flesta var också nyblivna läkare. Där fanns typ 3 underläkare och 2 AT-läkare, och min familjeväns son som nyligen avslutat sin AT-tjänst. Jag fick gå med olika läkare under mina sista dagar på praktiken, och de dagarna var tusen gånger mer lärorika än 8-9 dagar på akutvårdsavdelningen. Jag träffade liksom patienter non-stop, just med tanke på att det var en akutmottagning. Men men.. sånt händer. Det är alltid olika på olika platser. Ibland hamnar man hos underbara läkare som VET hur man själv känner, och därför lägger de ner tid på att förklara saker och ting. Det hände flera gånger att jag var inne hos en patient med en läkare som stannade upp hela samtalet med patienten BARA för att förklara saker för mig. Sånt uppskattar en student mest av allt. Min egen mentor var en gammal gubbe som trodde att han var Mr Big shot, och fick mig att känna mig som en liten skunk. Så det handlar verkligen om vem ens mentor är.
Jag kommer ALLTID ta mina framtida praktikanter och läkarstudenter på allvar. Jag kommer att lägga ner tid på att lära dem saker och ting och inte skita i dem! Jag förstår inte hur man som läkare kan vara så ignorant. Jag menar, de har ju själv varit studenter? Varför bryr de sig då inte om andra studenter? Alla studenter har ju någon gång varit i samma sits!
Äsch.
 
Dagen efter att min praktik var över så åkte jag och min bror iväg till USA! Det var första gången vi var där, och det var en helt underbar resa!
Vi var i New York i en hel vecka, och därifrån åkte vi till Miami Beach och stannade en vecka innan vi åkte hem.
Jag blev alldeles förälskad i New York och varenda liten detalj av staden. Vi såg och gjorde i princip allt som man kan göra i New York, därför tänker jag inte gå in på några detaljer. Jag älskar verkligen den staden, och kommer definitivt åka dit flera gånger. Nästa gång blir förhoppningsvis när jag har rese-pengar igen! 
Ibland sitter jag här hemma och bara tänker på New York, och jag får ONT i magen eftersom att jag vill dit så jävla mycket. Jag mådde så bra där..
Miami Beach var också riktigt nice, men jag gillade inte stället lika mycket som New York. Men samtidigt så kan man inte jämföra de två platserna, för det är två hela olika miljöer.
Miami Beach var, precis som namnet, ett stort område som har en lååååång strand längs hela "ön". Miami Beach är alltså inte själva Miami City. Storstaden Miami låg bara 10 minuter därifrån, men vi var alltså inte i själva storstaden, utan på den lilla ön Miami Beach. Men det kändes ändå som en stad liksom. Ska man till Miami ska man definitivt bosätta sig i Miami Beach. Det var lugnt och vackert, samtidigt som det var väldigt livfullt och festligt på kvällarna. Stranden var underbar. Anledningen till att jag inte gillade Miami var för att det inte fanns så mycket att göra.. Vi hade redan varit i NY och sett typ allt, och vi hade redan promenerat så mycket och gått i såååååå många affärer, så Miami blev inte "roligt" längre. Det enda vi gjorde var att gå till stranden varje dag och därefter promenera lite ute på stan. Vissa kvällar gick vi ut och festade, och andra kvällar var vi bara hemma och tog det lugnt och såg på film. 
Vi hade dessutom värsta oturen med vädret. Det var verkligen jättevarmt ute, men det var molnigt typ 80% av tiden vi var där. Jag brände ryggen på stranden på allra första dagen, för DÅ hade vi sol. Men resten av veckan var bara molnig. Vi gick ändå till stranden varje dag, och typ varannan timme kom den starka solen fram i typ 15 minuter haha. Så det var ingen lyckad solsemester. Men vi badade och hade kul ändå! Men någon bra färg fick vi inte.
 
Ända sen jag kom hem har jag bara varit hemma, och även umgåtts med vänner och familj. Har även kommit igång med träningen igen. Det var otroligt kul att jag gick ner 1,5 kg i USA, men egentligen så är det inte så konstigt med tanke på hur myyyyycket vi promenerade, särskilt i NY.
Men ska fortsätta träna ända tills mitt gymkort går ut den 26e september, perfekt inför skolstarten!
Jag är i Malmö i exakt 2 veckor till, och sen åker jag till Gdansk den 5 september för att plugga lite inför Biofysik tentan (som är den 10 sep) och även fixa lite pappersgrejer. Den 12 september kommer jag till Malmö igen och stannar till den 26 då jag åker till Gdansk igen för det nya läsåret!
 
Thats about it!
Kan lägga upp några USA bilder senare!

Frågor!

Svarar på era frågor när jag e hemma! Lovar! Använder blogg.se på mobilen just nu, och det är lite svårt att få fram alla gamla kommentarer.. Konstigt.. Håll ut några dagar till!!


USA

En vecka i New York City och en vecka i Miami !!! Veckan i NYC har varit fantastisk på alla sätt och vis, och efter att ha varit i Miami i 3 dagar nu så har jag insett att jag är en NYC människa. Saknar gatorna, maten, folket, affärerna! Saknar verkligen allt. Staden sover aldrig och det är INTE så kaotiskt som alla tror. Det är helt enkelt bmän välbefolkat hela tiden. Inga tomma gator, aldrig tyst. Man kunde gå ut på promenad mitt i natten och ändå se folk på gatorna.
Miami är underbart på sitt sätt. Här är det lugnt, vackert, palmer överallt, och stranden är nära. But I liked NYC more.. Ska tillbaka dit så fort jag bara kan. Nästa gång jag har pengar så blir det en resa till NYC.
Bilder och sånt kommer när jag e hemma!
Hoppas att ni har en trevlig sommar!


RSS 2.0